Złoto wysp szczęśliwych

Madera – każdy kiedyś słyszał, każdy trochę czytał, ale nie każdy był i pił, a szanujący się winoman powinien choć raz w życiu madery spróbować. I najlepiej polubić. Bo jest za co.

Wyspa Madera wraz z dwiema siostrzanymi wyspami została odkryta i zasiedlona dopiero w XV wieku, w dobie największych odkryć geograficznych. Dziewiczo zielona, doświadczana przez tropikalno-oceaniczne kaprysy pogody nie od razu wydała się miejscem właściwym do uprawy winorośli. Kiedy jednak coraz więcej statków dobijało do jej brzegów, by napełnić luki przed skokiem przez ocean, potrzeba produkcji wina na miejscu stała się paląca. By przetrwało długą drogę do Portugalii czy Indii, postanowiono wzmocnić je alkoholem
– spirytusu z trzciny cukrowej masowo tu uprawianej było w bród! I tak madera, huśtana oceanicznymi falami, w rozgrzanych do kilkudziesięciu stopni Celsjusza ładowniach przekraczała równik. Wielomiesięczna podróż powodująca utlenienie, upał oraz spirytus zamieniły zwykłe winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...)dojrzałeokreślenie degustacyjne stwierdzające, że wino osiągneł... (...), aromatyczne i bogatebogate – termin degustacyjny na określenie wina, w który... (...) w smaku. Starzenie madery na statkach praktykowano do końca XIX wieku!

Fot. shutterstock.com / kavramOd XVII wieku wzmacniana madera robiła wielką karierę na europejskich stołach. Podobnie jak w Porto, produkcję i handel winem zdominowali Anglicy. W czasach rozkwitu, w XVIII wieku, działało tu ponad trzydzieści wytwórni. WinoroślVitis vinifera.. sadzono tarasowo, na stromych, wulkanicznych stokach.

Niestety, filokseragatunek mszycy, niezwykle groźny szkodnik winorośli.Atak m... (...) przetrzebiła znacznie winnice, a na wyspie zaczęto sadzić nieszlachetne odmiany winorośli, spadła ilość i jakość wina. Zrezygnowano z romantycznych podróży po ocenach na rzecz podgrzewania madery na wyspie. To z kolei spowodowało drastyczne obniżenie standardów starzenia wina. Zmieniły się też gusty klientów. Areał upraw skurczył się, a na wyspie ostało się niewiele firm. U progu XXI wieku działa ich tylko osiem. Jeszcze do niedawna zdawało się, że koniec madery jest bliski. Podjęta w latach 80. ubiegłego wieku walka Instytutu Winiarskiego Madery (obecnie IVBAM) o przywrócenie jej dobrego imienia daje powolne, ale zauważalne skutki: popyt na Maderę wzrósł w ostatnich latach o 20 procent. Pijmy maderę, bo tak szybko odchodzi…

Maderyzacjaproces fizykochemicznego dojrzewania wina z dostępem powiet... (...) czyli proces podgrzewania
W wielkich tankach do temperatury ok. 50°C przez 90 dni.
W beczkach drewnianych (600 l), umieszczonych na 6-12 miesięcy w salach nagrzewanych do 40°C. Ten sposób jest droższy, ale uzyskuje się lepszą jakość wina.
Część najlepszych mader dojrzewa w beczkach pod okapem winiarni, podgrzewane jedynie przez słońce.
Ten naturalny proces trwa nawet do 20 lat przed zabutelkowaniem.

Style madery
Należy pamiętać, że madera, mimo zróżnicowania kolorów, do ciemnego mahoniu włącznie, jest winem białym.
Może być wytrawna i słodka.
90% upraw to tinta negra mole, najmniej szlachetna z odmian dopuszczonych do produkcji madery, od połowy 2015 roku pojawia się w opisie wina na etykiecie. Używana w maderze mieszanej z różnych roczników, często z dodatkiem innych odmian.
Jednoodmianowe madery różnią się stopniem wytrawności, które wyznaczają szczepy użyte do produkcji: sercial (wytrawne), verdelho (półwytrawne), bual (półsłodkie), malvasiajedna z najbardziej znanych i najstarszych odmian winogron n... (...) (słodkiewino o dużej zawartości cukru naturalnego lub dodanego..).
Madery posiadają oznaczenie wieku na etykiecie: 3, 5, 10, 15, 20 lat. W blendach oznacza to wiek najmłodszego wina użytego w mieszance. Ostatnio dopuszczono do sprzedaży wino 50-letnie.

Podawanie
Madera jest jednym z najbardziej długowiecznych win. Może być przechowywana przez dziesiątki lat, a także zachowuje swoje walory nawet przez rok po otwarciu butelki!
Madery oferują niezwykłe bogactwo aromatów i smaków: lekko pikantne, czasem słonawe z wyczuwalnymi nutami kandyzowanych owoców, fig, orzechów po cynamon, pieprz, liście herbaty.
Słodsze madery świetnie pasują do deserów z suszonymi owocami, serników, lodów.
Wytrawne używane są do tworzenia sosów, ale również można je podawać do dojrzewających serów, białych mięs czy ryb. Doskonały aperitifnapój alkoholowy (rzadziej bezalkoholowy) podawany przed po... (...).

Blandy’s
Jedyna na Maderze firma pozostająca od początku swojego istnienia w rękach rodziny założycieli. Jej początki datuje się na pierwszą połowę XIX wieku, kiedy pierwszy członek rodziny – John Blandy, kwatermistrz w armii generała Beresforda – przybył na wyspę, dokąd został wysłany, by pomóc w obronie Madery w razie zaatakowania jej przez Napoleona. Podczas tego pierwszego pobytu John zainteresował się lokalnym winem, co poskutkowało osiedleniem się na wyspie i założeniem w 1811 roku firmy zajmującej się handlem nim. W 1925 roku Blandy’s dołączyła do Madeira Wine Association – grupy winiarni zjednoczonych w celu zmaksymalizowania zysków uzyskanych w wyniku handlu maderą na światowych rynkach.
W 1989 roku celem umocnienia pozycji na rynku międzynarodowym Blandy’s nawiązała współpracę ze znanym producentem porto – firmą Symington. Od tego momentu sprzedaż madery powstającej w Blandy’s zwiększyła się ponad dwukrotnie i obecnie firma zajmuje pierwsze miejsce wśród wiodących producentów powstających i butelkowanych na wyspie win.