© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: historia kuchni
Elementarz kuchni polskiej
Elementarz Falskiego z ilustracjami Grabiańskiego (jeśli młodzi czytelnicy nie pamiętają - niech koniecznie „wyguglują”, bo naprawdę warto zobaczyć!) to istny majstersztyk wydawniczy.Duże,...
Z królewskim rozmachem
Zamku w Malborku przedstawiać raczej nikomu nie trzeba. Ta monumentalna gotycka budowla jest w Polsce powszechnie znana. Słusznie kojarzona z siedzibą wielkich mistrzów zakonu...
Zwiedzanie kołem się toczy
Przewodniki Michelina to jedna z najlepiej rozpoznawalnych marek kulinarno-turystycznych. W powszechnym rozumieniu są one gwarantem jakości, drogowskazem dla zagubionych na smakowo-miejskich bezdrożach, a korzystanie...
Karnawałowe trunki
Historycy obyczajów opisujący dawne karnawały niejedną wzmiankę poświęcali zarówno menu balowych kolacji, jak i przekąskom oraz towarzyszącym im napitkom, którymi raczono się podczas roztańczonych...
Kto kochał herbatę?
Zaledwie u progu XVII stulecia dotarła do Europy za sprawą jezuickich misjonarzy. Nowy napój od razu zyskał gorących zwolenników, jak i przeciwników. Jako pierwsi...
Czas herbaty
Chiny to z jednej strony kraj o paru tysiącach lat cywilizacyjnego rozwoju, szczycący się niezwykle wyrafinowaną sztuką, filozofią, muzyką, pismem i kuchnią, a z...
Taki sobie murzynek?
Istnieje całkiem spora gałąź gastronomii marketingowej. Tak, to nie pomyłka. Nie chodzi o marketing gastronomiczny, który uprawia praktycznie każdy, kto zajmuje się żywieniem ludności,...
OCET BALSAMICZNY: Skarb z Modeny
Tradycyjny ocet balsamiczny z Modeny dla wielu mógłby być octem tylko na etykiecie. To produkt nieco zbliżony do wina. Jego smak jest niezwykle różnorodny,...
Dar pasieki
Przekazy świadczące o wyrobie miodów pitnych pochodzą już ze starożytnego Egiptu czy Grecji. Okazuje się, że pierwotnie Dionizos był patronem właśnie miodów pitnych, a...
Czekoladowe szczęście pod Wawelem
Zalążkiem każdego sukcesu jest pasja. Powinna mieć solidne podstawy (meta)fizyczne poparte działaniem i wiarą w to, że tworzy się wartość wykraczającą poza prostą materię....