orange muscat

Wojciech Gogoliński07.09.2015 10:33

rzadka odmiana białych winogron, uprawiana głównie w północno-wschodniej Wiktorii (Rutherglen, Australia) i Kalifornii (Stany Zjednoczone) – łącznie około 150 hektarów na świecie.

Owoce i wino charakteryzują się mocnym aromatem pomarańczy, kwiatów tego owocu, moreli z nutami muskatu, co wskazywałoby na słodkość wina, ale często dają także wyroby wytrawne. Jej klasyfikacja budzi skrajne emocje, bowiem koneksje z rodziną muskatów są dla wielu niejednoznaczne, a właściwie nie istnieją, dla innych zaś jest to klon (mutacja) odmiany muscat blanc à petits grains. Ci pierwsi twierdzą, że zbieżność istnieje tylko w nazwie, która pochodzi od hiszpańskiego musca – „mucha”, bowiem zapach jej owoców przyciąga te owady. Panuje przekonanie, że pochodzi z Francji, gdzie jest raczej uprawiana w przydomowych ogródkach jako la fleur d’orange lub z Włoch (w Veneto powstają wina klasy DOCG o nazwie colli euganei fior d’arancio, które kojarzy się czasem z tą odmianą, choć zgodnie z przepisami wytwarza się je z moscato giallo). Mimo mocnego zapachu nie jest uważana za odmianę nadmiernie wykwintną i w Europie jej upraw towarowych w zasadzie się nie prowadzi. Daje słodkie landrynkowe wina w Kalifornii, często z późnych zbiorów, niekiedy nawet dość dobre (np. Quandy Vineyards Essencia z Santa Barbara). Oraz genialne (i bardzo drogie), ciężkie, wzmacniane, długowieczne, dojrzewające nawet 30 lat i przemyślanie utlenione wina w australijskim Rutherglen. Tańsze i prostsze wina są cenione w kuchni tajskiej, ale zwykle są podawane do deserów.

Czas Wina nr 74

FB