Sadie (Eben Sadie)

Wojciech Gogoliński02.02.2016 11:13

słynny winemaker ze południowoafrykańskiego regionu Swartland, kierujący rodzinną winiarnią Sadie Family Winery. Opinie na jego temat są podzielone i bardzo skrajne.

Jedni mówią wprost, że ma nierówno pod sufitem, dla innych jest guru. Absolutny perfekcjonista, tropiciel siedlisk, starający się dobrać doń odmiany, głównie z południowej Francji, ale także np. z Grecji. Słynie z jakości swoich owoców, które tłoczy w prasie koszowej. Winiarsko zjeździł cały świat. Na swoje przeszedł w 2000 roku, ale by to uczynić, wcześniej za 900 dolarów sprzedał samochód. Owoce na wina pochodzą z 48 parceli – najmniejsza ma 0,2 ha! Wstaje o piątej rano. Dziś rzadko podróżuje, nie używa w zasadzie e-maila, niewiele korzysta z internetu i w ogóle z komputera, nie rozdaje materiałów reklamowych, bo ich nie ma. Nie posiada też telewizora i radia. Żonaty, ma trójkę dzieci. W pracy pomagają mu brat Niko i siostra Delana (w biurze). Jego główne wina to Columella (syrah, mourvèdre), Palladius (chenin, grenache, clairette, verdelho, viognier, chardonnay) i Sequillo (syrah, grenache, mourvèdre).

Fot. Wojciech Gogoliński

Czas Wina nr 77

FB