vacqueyras

Wojciech Gogoliński28.10.2016 11:03

francuskie, głównie czerwone (95% produkcji) wino klasy AOC/AOP z Doliny Rodanu, produkowane z odmian grenache, syrah, cinsault i mourvèdre, uprawianych na obszarze około 1,5 tys. hektarów (łącznie z białym i różowym), leżącym na wschód od miasta Orange, na lewym brzegu Rodanu, wzdłuż rzeczki Ouvèze, płynącej przez środkową części Okręgu Południowego.

Wino produkowane przy wydajności maksymalnej 35 hl/ha jest wytrawne i może dojrzewać do około 4–6 lat. Produkcja przekracza nieco 50 tys. hl. Niewielkie ilości białej wersji są wytwarzane z odmian bourboulec i clairette.
Wino posiada doskonałe towarzystwo – obszar produkcji leży w pobliżu Châteauneuf-du-Pape i Gigondas, jednak apelację uzyskało dopiero w roku 1990. Wynikało to z faktu, że Vacqueyras od 1937 roku należało do „bractwa” Côtes-du-Rhône i – jako pierwsze po Gigondas – się uniezależniło.

Czas Wina nr 81

FB