W jerozolimskim tyglu smaków

Dorota Bidzińska10.03.2015 08:43

Chyba nie ma drugiego takiego kraju, w którym nacje, kultury, języki i religie mieszają się jak w tyglu. Nie ma chyba drugiego kraju, w którym przenika się tyle tradycji kulinarnych.

O palmę pierwszeństwa mogłyby z nim co najwyżej walczyć Indie. Z tym, że kuchnia indyjska jest powszechnie znana i szanowana, a o kuchni Izraela wiemy zgoła niewiele. Owszem, próbowaliśmy humus i falafel, przygotowujemy karpia po żydowsku, placki ziemniaczane, czulent – czy inne potrawy, które do Izraela zabrali Żydzi mieszkający na terenach Polski. Ale co możemy powiedzieć o kuchni, którą przywieźli ze sobą Żydzi z Maroka, Iranu lub Turcji, przybysze z Armenii, Felaszowie – czyli żydzi z Etiopii, a nawet emigranci z tak odległych krajów jak Argentyna i Indie?

Yotam Ottolenghi – Żyd pochodzący z zachodniej Jerozolimy i Sami Tamimi – Arab, który wywodzi się ze wschodniej dzielnicy tego miasta, a obecnie współwłaściciele londyńskiej sieci restauracji i autorzy książek kulinarnych, zabierają nas w sentymentalną podróż do krainy smaków swojego dzieciństwa. Pokazują całą gamę potraw, z którymi można spotkać się w tym niezwykłym mieście. Arabska makluba, sabih przygotowany przez Żydów irakijskich, czy typowe dla kuchni Żydów irańskich kuku z bobem – zachwycają bogactwem ciekawych połączeń oraz egzotycznych produktów i przypraw. Ta egzotyka to niestety też wada przepisów zebranych przez duet Ottolenghi/Tamimi. Wiele wykorzystywanych przez nich składników w polskich warunkach jest trudno dostępna. Na szczęście na końcu książki pojawiają się wskazówki, jak samodzielnie przygotować mieszanki przypraw, pasty i przetwory, o które trudno nawet w specjalistycznych sklepach.

Jerozolima. Książka kucharska to nie tylko zbiór przepisów, ale fascynujący przewodnik po kulinarnym światku tego barwnego miasta. Przy każdej recepturze pojawiają się anegdoty o znanych jerozolimskich restauratorach i kucharzach, wspomnienia z dzieciństwa i przeróżne ciekawostki. Do moich ulubionych należy opowieść o Eyalu Shani – „wyrodnym dziecku” izraelskiej kuchni, który zasłynął dzięki absolutnie niekoszernemu daniu – krewetkom grillowanym na węglu z drzewa pomarańczowego. Całości dopełniają barwne, dynamiczne zdjęcia pokazujące życie jerozolimskiej ulicy. Kartkując tę książkę, a potem nurzając się w zapachach i smakach potraw przyrządzonych według zebranych w niej receptur, przenosimy się w inny, wyjątkowo fascynujący świat.

Jerozolima. Książka kucharska
Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi
Wydawnictwo FILO
Cena: 69,99 zł

Zdjęcia

Twój komentarz
FB