Dajcie dojrzeć różakom!

Elizabeth Gabay MW | fot. Dominika Rychel, International Rosé Championship 2018
Elizabeth Gabay MW | fot. Dominika Rychel, International Rosé Championship 2018

Niezwykle ostre słowa pod adresem win różowych i ich producentów padły ostatnio z ust Elizabeth Gabay na łamach portalu wine-searcher.com. Znana ekspertka, narzekając na konsumenckie snobowanie się na jaśniejszy kolor wina, zarzuca wytwórcom schlebianie tym niskim upodobaniom i pogoń za łatwym pieniądzem.

Elizabeth Gabay MW to światowej klasy ekspert od win różowych i główna sędzia International Roséfrancuski termin określający wino różowe, który zrobił... (...) Competition, którego druga edycja zakończyła się w kwietniu w Dworze Sieraków. Jest autorką pierwszej tak obszernej książki o winach różowych – wydanej właśnie Rosé: Understanding the pink(ang.) różowy.. wine revolution – a także osobą, która walnie przyczyniła się do owej „różowej rewolucji” na świecie.
 
Jej niepokój budzą jednak nowe trendy na rynku tych win. W ostatnich latach wielu konsumentów win różowych oczekiwało wyrobów o bardzo jasnej barwie. Co więcej, zwłaszcza tak zwane „wyższe kręgi” są skłonne zapłacić za nie więcej, zaś ciemniejsze (czyli po prostu naturalne dla większości obszarów południa) wina uważają za passé i niegodne uwagi.
 

© Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence
© Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence
Gabay wskazuje, iż takie postępowanie zmusza producentów do wcześniejszych zbiorów. Skutkiem tego otrzymują oni wina bladoróżowe, zbierając jednak owoce nie do końca dojrzałeokreślenie degustacyjne stwierdzające, że wino osiągneł... (...), wyraźnie kwasowe, pozbawione walorów aromatycznych. W dodatku takie wina zaczynają przeważać na rynku.
 
Elizabeth jest zdania, iż niszczy to charakter win różowych, które dopiero co wywalczyły sobie niezależną pozycję. Twierdzi zdecydowanie, że winiarze powinni pozwolić owocom dojrzeć, by wina mogły cieszyć różnorodnymi odcieniami owocowych aromatów, ich pełnią i złożonością. Szczególne pretensje ma wobec wytwórców z Prowansji, gdzie mieszka i gdzie zawsze robiono wina różowe z charakterem. Stwierdza dobitnie: „[wydawało mi się, że] Prowansja jest inna, a teraz, gdy idziesz na jakieś spotkanie [z winiarzami] w Prowansji, to widzisz, że następne pokolenie [producentów] jeździ porsche. Myślę, że wkrótce shit will hit the fan, ludzie powiedzą, że jest wiele innych dobrych win różowych, nie ma powodu, żeby przepłacać za te południowofrancuskie różaki”.
 
„Ostatnio podałam studentom Masters of Wine różowe Barefoot z wytwórni Gallonajwiększa rodzinna firma winiarska na świecie (druga to C... oraz jakieś rosé d’anjou do degustacji w ciemno. Nie mogli ich odróżnić” – dodaje Gabay.
 
źródło: www.wine-searcher.com