Apelacje Langwedocji-Roussillon

Opracowanie: Monika Łazęcka, Michał Bardel

AOC Languedoc 2007
85% wina czerwone i różowe, 15% białe
Czerwone i różowe: min. 50% syrahfrancuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie .../grenache/mourvèdre (w cru(fr.) zbiór, obszar uprawy, parcela, działka.Przeważnie n... Pic St-Lup: min. 90%, w crus(fr.) zbiór, obszar uprawy, parcela, działka.Przeważnie n... La Clape i Grés de Montepellier: min. 70%), ponadto carignanfrancuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie ... (...), cinsault
Białe: min. 70% roussanne/grenache blanc/marsanne/clairette/rolle*/bourboulenc/piquepoul, maks. 10% viognier (w cru Piquepoul de Pinet: 100% piquepoul).
Specyfika: każde z siedlisk posiada własną specyfikę, cechą wspólną jest lekkość i świeżość oraz nuta zapachowa roślinności śródziemnomorskiej (garig)

AOC Limouxfrancuskie białe i (od niedawna) czerwone wina klasy AOC z... (...) 2005
AOC Crémant(fr.) kremowy.Typ wysokiej jakości delikatnych win musując... (...) de Limoux 1990
AOC Blanquette de Limoux
1938
AOC Blanquette Méthode Ancentrale
1938

90% musujące, 7% czerwone, 3% białe
Czerwone: min. 50% merlotjedna z bardziej rozpowszechnionych i popularnych czerwonych... (...), min. 30% cot**/syrah/grenache, maks. 10% carignan
Białe: min. 15% mauzac, a ponadto chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp... (...), chenin blancfrancuska odmiana białych winogron, obecnie jedna z najbard... (...) (Blanquette: 100% mauzac, Crémant: min. 40% chardonnay, min. 20% chenin blanc).
Specyfika: wina białe cechuje wysoka kwasowość oraz aromaty białych kwiatów i cytrusów, chardonnay są beczkowe i ekstraktywne; wina czerwone: wyraźne aromaty świeżych czerwonych owoców

AOC Fitou 1948
100% czerwone
Czerwone: min. 40% carignan, ponadto grenachehiszpańsko-francuska czerwona odmiana winogron, uprawiana g..., syrah, mourvèdre, cinsault, lladoner pelut
Specyfika: aromaty dojrzałych czerwonych owoców, pełny bukiet i dobra długość, w smaku wyczuwalna jest prostota i szczerość owocu

AOC Malepère 2007
80% czerwone, 20% różowe
Czerwone i różowe: min. 50% merlot, min 20% cot**, ponadto cabernet francczerwona odmiana winogron, jedna z bardziej rozpowszechniony... (...), cabernet sauvignonfrancuska, klasyczna, najbardziej rozpowszechniona i popular... (...), grenache, cinsault
Specyfika: młode wina charakteryzują aromaty drobnych czerwonych owoców (porzeczek, wiśni); wina dojrzalsze – aromaty tostowe, śliwki, figi

AOC Cabardèsfrancuskie głównie czerwone i różowe wino AOP z Langwe... (...) 1999
90% czerwone, 10% różowe
Czerwone i różowe: min. 40% cabernet sauvignon/merlot/cabernet franc, min. 40% grenache/syrah, maks. 20% cinsault, cot**, fer servadou
Specyfika: młode wina charakteryzują się aromatami czerwonych owoców i owoców egzotycznych; wina dojrzalsze – nutami tabaki, kawy, śliwki

AOC Corbières 1985
AOC Corbières-Boutenac 2005

95% czerwone, 3% różowe, 2% białe
Czerwone: min. 50% grenache/mourvèdre/syrah/lladoner pelut, maks. 50% carignan, picquepoul, terret noir, maks. 20% cinsault, maks. 10% grenache gris (Boutenac: 30–50% carignan, maks. 30% syrah, ponadto grenache, mourvèdre)
Różowe: min. 25% grenache/mourvèdre/syrah/lledoner pelut/picquepoul, maks. 75% cinsault, maks. 50% carignan, terret noir, grenache gris
Białe: rousanne/grenache blanc/marsanne/rolle*/macabeu/bourboulenc, ponadto maks. 10% dodatkowych odmian
Specyfika: młode wina czerwone charakteryzują się nutami porzeczek i jeżyn; wina dojrzalsze – aromatem przypraw (pieprzu, tymianku, lukrecji, rozmarynu), starej skóry, kawy, kakao; wina starzone – nutami ściółki leśnej

AOC Faugères 1982 (2005 dla win białych)
85% czerwone, 13% różowe, 2% białe
Czerwone i różowe: maks. 40% carignan, maks. 20% cinsault, min. 20% grenache/lladoner pelut, min. 15% syrah/mourvèdre
Białe: rousanne, grenache blanc, marsanne, rolle*
Specyfika: młode wina czerwone charakteryzują nuty kawowe, dymne, czerwonych owoców, wina dojrzalsze nuty skórzane, zwierzęce; wina różowe są świeże i owocowe, wina białe mają aromaty roślinne i miodowe

AOC Saint-Chinian 1982 (2005 dla win białych)
AOC Saint-Chinian-Berlou 2005
AOC Saint-Chinian-Roquebrun 2005

99% czerwone i różowe, 1% białe
Czerwone i różowe: maks. 40% carignan, maks. 30% cinsault, min. 40% mourvèdre/syrah/lladoner pelut/grenache
Białe: min. 60% bourboulenc, a ponadto grenache blanc, clairette, picquepoul, marsanne, rousanne, rolle*, macabeu(kat.) macabeo.., terret blanc, ugni blanc i in.
Specyfika: młode wina czerwone charakteryzują nuty czerwonych owoców (malin, porzeczek), pieprzu, liścia laurowego, wina dojrzalsze nuty kakao, konfiturowe (czerwone owoce)

AOC Muscatjedna z najstarszych, najpopularniejszych i najbardziej rozp... de Frontignan 1936
AOC Muscat de Lunel
1943
AOC Muscat de Mireval
1959
AOC Muscat de Saint Jean de Minervois
1949

100% białe
Białe: 100% muscat petits grains – min. zawartość cukru 252 g/l
Specyfika: aromaty cytrusów, białych kwiatów, gruszek, owoców egzotycznych (grejpfrut, ananas), w winach dojrzalszych pojawiają się nuty miodu i rodzynek, spotyka się również wina w typie likierowym

AOC Clairette du Languedoc 1948
100% białe
Białe: 100% clairette blanc
Specyfika: młode wina białe charakteryzują aromaty owoców egzotycznych (mango, marakuja), wina dojrzalsze mają nuty orzechowe i konfiturowe, wina słodkiewino o dużej zawartości cukru naturalnego lub dodanego..: miodowe i brzoskwiniowe

AOC Minervois 1985
AOC Minervois la Livinière
1999

94% czerwone, 4% różowe, 2% białe
Czerwone i różowe: min. 60% syrah/mourvèdre/grenache/lladoner pelut, maks. 40% carignan/cinsault/terret/aspiran/piquepoul (różowe: maks. 10% dodatku odmian białych)
Białe: rousanne, marsanne, macabeu, bourboulenc, rolle*, clairette, muscat i in.
Specyfika: młode wina czerwone charakteryzują nuty porzeczek, fiołków, cynamonu, wanilii, wina dojrzalsze nuty skórzane, konfiturowe, wina są pełne i nadają się do starzenia

AOC Côtes-du-Roussillon 1977
68% czerwone, 28% różowe, 4% białe
Czerwone: maks. 60% carignan, a ponadto grenache, cinsault, mourvèdre, lladoner pelut – blend co najmniej 3 odmian, 2 z nich łącznie maks. 90%
Białe: grenache blanc, malvoisie du roussillon, marsanne, roussanne, macabeu
specyfika: słoneczne czerwone wina o dominujących aromatach śliwki

AOC Côtes-du-Roussillon Villages 1977
AOC Côtes-du-Roussillon Les Aspres
2003

100% czerwone
Czerwone: maks. 60% carignan, min. 30% syrah/ mourvèdre, a ponadto grenache, lladoner pelut – blend co najmniej 3 odmian (Les Aspres: blend co najmniej dwóch odmian spośród grenache, syrah, mourvèdre, lladoner pelut)
Specyfika: słoneczne czerwone wina o dominujących aromatach śliwki

AOC Colloiure 1971
60% czerwone, 25% różowe, 15% białe
Czerwone i różowe: grenache, syrah, mourvèdre, carignan, grenache gris – blend co najmniej 2 odmian
białe: grenache blanc, rousanne, marsanne, rolle*, macabeu i in.
Specyfika: białe wina bardzo aromatyczne, z nutami kwiatów i białych owoców; czerwone potężne, o aromatach czerwonych owoców, piżma i ściółki leśnej; nadają się do kilkuletniego starzenia

AOC Maury (Vin Doux(fr.) wino słodkie.. Naturel)
1936

99% czerwone, 1% białe
czerwone: min. 75% grenache, a ponadto grenache blanc, grenache gris, macabeu, malvoisie du roussillon, syrah, muscat i in.
specyfika: jedne z najciekawszych słodkich czerwonych win, bardzo dobra alternatywa dla porto, purpurowa barwa z typowymi dla Maury refleksami kawy, wyczuwalne nuty suszonej śliwki, skóry i kawy, w smaku świeże i trwałeokreślenie degustacyjne określające trwałość zapachów... (...); winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) do długiego przechowywania

AOC Banyuls (Vin Doux Naturel) 1936
99% czerwone, 1% białe
Czerwone: min. 50% grenache (75% dla Banyuls Grand Cru), a ponadto grenache blanc, grenache gris, carignan, macabeu, malvoisie du roussillon, muscat
Specyfika: nuty porzeczek, suszonych owoców, suszonych śliwek, czekolady, w ustach gęste, długie, nie traci świeżości owocu, zaskakuje połączeniem słodyczy i tanin; wino do długiego przechowywania

AOC Rivesaltes (Vin Doux Naturel) 1972
Białe (amber(ang.) bursztynowy..): grenache gris, grenache blanc, macabeu, malvoisie du roussillon, muscat á petits grains, muscat aleksandryjski
Czerwone (tuile): grenache, macabeu, malvoise du Roussillon
Specyfika: słodkie wino o bursztynowej barwie, w nosie nuty kandyzowanych owoców, kakao, kawy, czekolady, karmelu, suszonej śliwki, rodzynek i fig, wyczuwalne aromaty migdałowe, arakowe, miodowe, goździki, cynamon oraz nuty korzenne, w smaku eleganckie, z długim finiszem; wino do długiego przechowywania.

AOC Muscat de Rivesaltes (Vin Doux Naturel) 1956
100% białe
Białe: muscat petits grains, muscat aleksandryjski
Specyfika: słodkie wina wzmacniane o aromatach cytrusów, owoców egzotycznych, kwiatów lipy i miodu; wina do długiego przechowywania

*vermentino
**malbecfrancuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie ... (...)