Kamil Wojtasiak – Mistrz Polski Sommelierów 2018

Mistrzostwa Polski Sommelierów 2018 © Stowarzyszenie Sommelierów Polskich
Mistrzostwa Polski Sommelierów 2018 © SSP

Nowym Mistrzem Polski Sommelierów jest Kamil Wojtasiak z warszawskiej restauracji Butchery & Wine. Młody, zaledwie 28-letni, Wojtasiak pokonał w finale ubiegłorocznego wicemistrza Macieja Sokołowskiego prowadzącego własną firmę szkoleniową w Poznaniu oraz Łukasza Głowackiego z poznańskiej restauracji Muga. W XVIII edycji mistrzostw startowało 22 topowych sommelierów pracujących w Polsce i zagranicą, należących do Stowarzyszenia Sommelierów Polskich – organizatora Mistrzostw.

Konkurs certyfikowany przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Sommelierów (ASI) miał dwa etapy: zamknięte eliminacje z testem z wiedzy o winie, pisemną degustacją i praktyczną częścią indywidualną oraz finał rozgrywany przed publicznością.

Podczas finału zawodnicy mieli najpierw dobrać do każdej z 3 wersji przekąsek Bakalland (solone migdały, orzechy brazylijskie, żurawina) najbardziej adekwatny rodzaj hiszpańskiego wina musującego cavahiszpańskie białe lub różowe wino musujące klasy DO pro... (...). Z tym zadaniem wszyscy finaliści poradzili sobie doskonale. W drugim zadaniu musieli rozpoznać, jakie czerwone winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) znajduje się w każdym z 4 kieliszków, podać jego szczep, kraj pochodzenia i rocznik, wskazać cechę genetyczną łączącą trzy z nich oraz odrzucić niepasujące wino. Tylko Maciej Sokołowski odgadł, że w kieliszku numer jeden był kalifornijski zinfandelczerwona odmiana winogron uprawiana głównie w Stanach Zjed..., pozostałe odpowiedzi były nietrafione i żaden z zawodników nie wskazał wina niepasującego do pozostałych.

W kolejnym zadaniu należało podać pełny opis czerwonego wina. Wszyscy zawodnicy poprawnie opisali wino, jednak żaden nie odgadł, co znajduje się w kieliszku.

Trudnym zadaniem praktycznym była obsługa trzech stolików z 12 klientami restauracji, w których role wcielili się jurorzy i goście wybrani spośród publiczności. Każdy zawodnik musiał po kolei przygotować koktajl mimosa dla dwojga gości, podać cavę sześciu gościom, dobrać po dwa wina do 5-daniowego menu (przy czym w każdej zaproponowanej parze musiało być wino z Kalifornii) oraz zdekantować i podać rocznikowe porto do stolika czteroosobowego. Goście mieli dodatkowe prośby i pytania pochłaniające czas i uwagę zawodników. Nie brakowało emocji, pomyłek, złamanych korków, ale wszyscy finaliści przyznali, że jurorzy postarali się, żeby było trudno.

 

„Trudnością zadań podczas mistrzostw mobilizujemy naszych członków do jeszcze bardziej wytężonej pracy. Dzięki temu poziom wiedzy polskich sommelierów jest imponujący – świadczą o tym sukcesy Polaków na międzynarodowych konkursach, ale także jakość ich pracy, którą widzą pracodawcy w Polsce i w restauracjach za granicą, gdzie wielu z nich pracuje”, mówi Piotr Kamecki, prezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Główną nagrodą dla Mistrza Polski Sommelierów są wyjazd studyjny do winnic E & J Gallonajwiększa rodzinna firma winiarska na świecie (druga to C... Winery w Kalifornii oraz wyjazd do winnic Tejo.

Imprezą towarzyszącą finałowi była degustacja 33 win kalifornijskich „Z Kalifornią do stołu”. Ponad 200 osób – gości finału mistrzostw – mogło degustować kolejno białe i czerwone wina z oferty polskich importerów skierowanej do branży HoReCa przed rozpoczęciem finału konkursu i w trakcie przerw między wystąpieniami zawodników. Toast za nowego Mistrza Polski Sommelierów publiczność i uczestnicy konkursu wznieśli hiszpańską cavą.

Partnerami strategicznymi Mistrzostw są:
Cisowianka Perlage
California Wine Institute, facebook/California Wines Polska
Consejo Regulador del Cava
Mondial Assistance
Regent Warsaw Hotel

Kontakt:
Szymon Milonas, Stowarzyszenie Sommelierów Polskich
Tel.: 609 500 527, e-mail: szymon@milonas.pl
Barbara Prange-Barczyńska, Star PR
Tel.: 600 042 142, e-mail: b.prange@starpr.com.pl