Strona główna Tagi Sommelier

Tag: sommelier

Piotr Pietras wśród najlepszych sommelierów świata. ASI Best World Sommelier

Mistrz Polski Sommelierów z 2015 i 2016 roku, Piotr Pietras, zajął szóste miejsce w Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019. Zwyciężył Marc Almert, 27-letni sommelier z Niemiec pracujący w zuryskim hotelu Baur du Lac. Pietras dotarł do półfinału konkursu.

Winiarz kontra degustator

Często słyszę pytanie, czy, podobnie jak niektórzy moi koledzy po fachu, nie chciałabym robić własnego wina. Odpowiedź brzmi: „kategorycznie nie”. Mam obsesyjną tendencję do kontrolowania wszystkiego. Myśl, że mogłabym stać się niewolnikiem czegoś tak niezależnego i nieprzewidywalnego jak pogoda, napawa mnie grozą. Często posługuję się wymówką, że nie chcę angażować się komercyjnie w obszar, o którym piszę (kieliszki to co innego…). Zdaję sobie doskonale sprawę, że nie mam zmysłu praktycznego, a sukcesy w ogrodnictwie raczej żałosne, dlatego też szansa, że wyprodukuję przyzwoitą butelkę wina jest znikoma.

Czego pragną kobiety?

Mężczyźni chcą wiedzieć. Kobiety chcą wiedzieć. Przede wszystkim to, co się mówi na ten temat mężczyznom, aby uniknąć nieporozumień. Branża winiarska też chce wiedzieć…

Odszedł Gérard Basset…

W kręgach sommelierskich na całym świecie mówiło się o tym od dawna. Każdy kibicował Gérardowi w walce z jego chorobą, wszyscy mieli nadzieję, że wygra. Niestety, przegrał…

Wyzwania dla sommelierów

Do różnego rodzaju mód w kuchni przyzwyczailiśmy się dawno. Czasem nawet się dziwimy, jeśli restauracja sezonowo nie zmienia swojej karty. Ale wegetarianizm i weganizm nie są modą, lecz stylem życia opartym o pewne zasady żywieniowe. Co jednak ma zrobić sommelier, który jest wegetarianinem bądź weganinem?

Analitycy wolą czystą

Próbkę. Czystą, a mówiąc ściślej – prostą, niezłożoną. Tymczasem wino to mieszanina kilku setek związków chemicznych. Co gorsza, smak i zapach wina zależny jest nie tylko od składu chemicznego per se, ale również od interakcji poszczególnych związków. Wino to koszmar senny chemika analityka, a bezsenność zdrowiu nie służy, dlatego właśnie powstały nosy i języki elektroniczne. Z tego i jeszcze kilku innych powodów.

Sens życia według Serge’a Dubsa

Jest tylko kilka prawdziwie specjalistycznych zawodów w branży winiarskiej. Najpierw winogrodnik – rolnik zajmujący się uprawą winorośli. Następnie winiarz umiejący zmienić doskonałe owoce w jeszcze doskonalsze wino. Wreszcie sommelier – kelner odpowiedzialny za serwis alkoholi i cygar, a nawet jeszcze więcej – za powodzenie pierwszego kontaktu klienta z winem.

Czy sherry to cherry?

🍷 Jak się robi wina słodkie? Wino nazywamy słodkim, kiedy poziom nieprzefermentowanego cukru resztkowego przekracza w nich pięćdziesiąt gramów na litr. Takie wino...

Wino nie potrzebuje poetyckich opisów

Jak mówić o winie, by uniknąć śmieszności, a zarazem powiedzieć coś więcej niż „może być”? Jak oddać jego niepowtarzalną kompozycję zapachową i smakową bez wtargnięcia do rejonów zarezerwowanych dla poetów i mistyków? Jakim językiem mówić i pisać o winie?

Adam Pawłowski zaprasza

Sommelierem być – to marzenie niejednego winomana może zostać spełnione dzięki Collegium Civitas, które przygotowało nowy kierunek studiów: Teoria i praktyka sommelierska. Będą to...

Newsletter

Prenumerata

Zawsze prosto do twojej skrzynki pocztowej

E-WYDANIE

Czytaj na telefonie i tablecie

Strona zawiera informacje handlowe dotyczące napojów alkoholowych i przeznaczona jest dla osób pełnoletnich.

Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat ?