Strona główna Tagi Sommelier

Tag: sommelier

Odszedł Gérard Basset…

W kręgach sommelierskich na całym świecie mówiło się o tym od dawna. Każdy kibicował Gérardowi w walce z jego chorobą, wszyscy mieli nadzieję, że wygra. Niestety, przegrał…

Zawód wzajemnego zaufania

Stowarzyszenie Sommelierów Polskich pokonało bezdroża, abyśmy dziś mogli cieszyć się z profesjonalnej obsługi i doboru win w restauracjach. Sommelierów świetnie przygotowanych do swojego zawodu przybywa, a ich wiedza o winie jest kompletna. Piotr Kamecki, Prezydent Stowarzyszenia, widział każdy etap tej podróży na własne oczy i opowiedział o niej w rozmowie z Łukaszem Wojnarowiczem.

Wyzwania dla sommelierów

Do różnego rodzaju mód w kuchni przyzwyczailiśmy się dawno. Czasem nawet się dziwimy, jeśli restauracja sezonowo nie zmienia swojej karty. Ale wegetarianizm i weganizm nie są modą, lecz stylem życia opartym o pewne zasady żywieniowe. Co jednak ma zrobić sommelier, który jest wegetarianinem bądź weganinem?

Analitycy wolą czystą

Próbkę. Czystą, a mówiąc ściślej – prostą, niezłożoną. Tymczasem wino to mieszanina kilku setek związków chemicznych. Co gorsza, smak i zapach wina zależny jest nie tylko od składu chemicznego per se, ale również od interakcji poszczególnych związków. Wino to koszmar senny chemika analityka, a bezsenność zdrowiu nie służy, dlatego właśnie powstały nosy i języki elektroniczne. Z tego i jeszcze kilku innych powodów.

Sens życia według Serge’a Dubsa

Jest tylko kilka prawdziwie specjalistycznych zawodów w branży winiarskiej. Najpierw winogrodnik – rolnik zajmujący się uprawą winorośli. Następnie winiarz umiejący zmienić doskonałe owoce w jeszcze doskonalsze wino. Wreszcie sommelier – kelner odpowiedzialny za serwis alkoholi i cygar, a nawet jeszcze więcej – za powodzenie pierwszego kontaktu klienta z winem.

Młode talenty sommelierskie na scenie hotelu Ilonn w Poznaniu

28 października 2018 r. w hotelu Ilonn w Poznaniu będzie można oglądać na żywo zmagania trzech finalistów Konkursu Młodych Sommelierów. Do konkursu zgłosiło się...

Czy sherry to cherry?

🍷 Jak się robi wina słodkie? Wino nazywamy słodkim, kiedy poziom nieprzefermentowanego cukru resztkowego przekracza w nich pięćdziesiąt gramów na litr. Takie wino...

Wino nie potrzebuje poetyckich opisów

Jak mówić o winie, by uniknąć śmieszności, a zarazem powiedzieć coś więcej niż „może być”? Jak oddać jego niepowtarzalną kompozycję zapachową i smakową bez wtargnięcia do rejonów zarezerwowanych dla poetów i mistyków? Jakim językiem mówić i pisać o winie?

Adam Pawłowski zaprasza

Sommelierem być – to marzenie niejednego winomana może zostać spełnione dzięki Collegium Civitas, które przygotowało nowy kierunek studiów: Teoria i praktyka sommelierska. Będą to...

Wygrali wszyscy

Ale mistrz może być tylko jeden i został nim Kamil Wojtasiak, który błyskotliwie zaprezentował się w tegorocznym finale Mistrzostw Polski Sommelierów. O wygranej albo przegranej decydowały ogromne umiejętności i wiedza, ale również odporność na stres i szczęście. Kamilowi nie zabrakło niczego. Ale po kolei.

Newsletter

Prenumerata

Zawsze prosto do twojej skrzynki pocztowej

E-WYDANIE

Czytaj na telefonie i tablecie

Strona zawiera informacje handlowe dotyczące napojów alkoholowych i przeznaczona jest dla osób pełnoletnich.

Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat ?