Owocowa kakofonia

Ten wybór ewidentnie wymknął się spod kontroli. Raz – jak wiadomo z podręczników – wina do owoców dobrać się nijak nie da. Inne światy, symfonia kwasowości i różnych smaków, kakofonia aromatów, owoc owocowi nierówny, nawet dwa jabłka nie są nigdy takie same.

Dwa – miało być o winie, a ktoś „wjechał” z likierem. Ktoś inny zaś sięgnął po owoce morza, choć ostrzegaliśmy wyraźnie, że nie o takie banalne połączenia nam chodzi. Bez sensu. No i wyszło, jak wyszło. Tylko wina utrzymały się w przedziale do 80 zł na półce. Jakieś zasady w końcu muszą być!

Wojciech Gogoliński

Fot. ArchiwumWojciech Giebuta
Martin Pasler Chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp... (...) 2011

Weingut(niem.) winnica, gospodarstwo winiarskie.Termin odnosi się ... (...) Martin Pasler
Burgenland, Austria

Gdy dostałem „zlecenie” na ten wybór, pomyślałem o jakimś ciekawym połączeniu i przyszedł mi do głowy owoc smaczliwki zwany awokado. Założyłem, że ten charakterystyczny tłusto-orzechowy smak dobrze powinien łączyć się z lekko beczkowym chardonnay. Wybrałem to z Burgenlandu, z winnic Martina Paslera. Spróbowałem i okazało się, że jednak winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) jest za bogatebogate – termin degustacyjny na określenie wina, w który... (...) i zbyt pełne do samego tylko awokado. Dodałem zatem do pokrojonego owocu dwie grillowane piersi z kurczaka, które wcześniej macerowałem w miodzie, oliwie i musztardzie z Dijon. Następnie trochę prażonych orzechów włoskich, nieco rukoli, sałaty i kilka grzanek przyrumienionych na maśle. Całość polałem delikatnym winegretem i… okazało się, że austriackie chardonnay doskonale pasuje do takiego awokado.

Michał Bardel
Makedonikos Red

Tsantali
Mecedonia, Grecja

Fot. ArchiwumOd pewnego czasu odczuwam wyraźną słabość do win, które nazwałem sobie kiedyś – niezbyt sensownie – winami wąskotorowymi. To takie, co nigdy na konkursach medali nie wygrają, bo z perspektywy obiektywnej, przez mędrca szkiełko i oko, czegoś im tam brakuje albo też czegoś innego mają za dużo. Za to dobrane odpowiednio do okazji, a najczęściej do jakiejś smacznej przekąski, gwałtownie zbierają się w sobie, rosną, zachwycają i z czasem stają się wręcz niezastąpione. Odkąd skosztowałem czerwonego makedonikosa, towarzyszy mi przekonanie, które zdążyłem już pozytywnie zweryfikować, że jest to wino wprost wołające o kęs zimnego, dojrzałego arbuza. Samo wino też wypada nieco schłodzić, nawet nieco bardziej niż nieco: tak do 16ºC. Pić i zagryzać zimnym arbuzem, ale nie odwrotnie! Arbuz po łyku makedonikosa to delicja, ale już w drugą stronę magia nie działa. Co zatem zrobić? Nic prostszego, jak między arbuza i wino wstawić kilka wiśni. I teraz już na zmianę i w tempie: makedonikos – arbuz – wiśnie – makedonikos – arbuz…

Dorota Romanowska
Rieflé Gewurztraminer 2012

Domaine(fr.) posiadłość, majątek, gospodarstwo.. Rieflé
Alzacja, Francja

Fot. ArchiwumAlzacki gewürztraminerodmiana białych winogron uprawianych głównie w północne... to wino idealne na letnie przyjęcia. Jego bogaty bukiet – złożony z nut tropikalnych owoców, akcentów korzennych oraz kwiatowych przywodzących zapach dzikiej róży – wręcz domaga się ogrodowej oprawy. W czasie takich spotkań chętnie sięgamy po owoce, a do nich gewürztraminer wydaje się być stworzony. Najlepiej będzie wybrać te, których aromaty wyczuwamy w winie. Dobrze więc będą pasowały grejpfruty, brzoskwinie czy mango. Doskonale sprawdzi się prosta sałatka na bazie neutralnego w smaku melona z dodatkiem liczi, których aromat jest jednym z najczęściej przypisywanych tej odmianie. Wystarczy obrać i pokroić owoce (z liczi usunąć pestki), obficie skropić winem i wstawić co najmniej na godzinę do lodówki. Przed podaniem całość można posypać płatkami dzikiej róży. Potem nie pozostaje nic innego, jak raczyć się przysmakiem, popijając go aromatycznym winem. Dobre towarzystwo zdecydowanie wskazane.
Pamiętajmy też, że jeśli nie mamy czasu lub ochoty bawić się przygotowywanie sałatki, wino to doskonale smakuje też solo, a już na pewno, ze względu na dość wysoką zawartość cukru resztkowegoekstrakt cukrowy.Niesfermentowany cukier pozostały w winie ..., przypadnie do gustu wszystkim, którzy nie do końca są przekonani do win całkowicie wytrawnych.

Artur Boruta
LICOR 43

Hiszpania    

Fot. ArchiwumJak cudowne właściwości smakowe posiada ananas – nie muszę nikogo przekonywać. Jest zdrową alternatywą dla łasuchów, niezastąpionym ingredientem deserów, skutecznie wspomaga trawienie, a poprzez zawartość bromeliny dodatkowo zapobiega schorzeniom układu krwionośnego. Zawarta w nim biotyna wspomaga odchudzanie. Mało? To dorzucę jeszcze, iż najważniejszą jego zaletą – jak twierdzą praktycy – jest fakt, że jako afrodyzjak skutecznie poprawia to i owo…
A Licor 43? Polecam go przy każdej możliwej okazji – właśnie w zestawieniu z tym owocem. Tak harmonijne dopełnienie smaków to dla mnie rzadkość!
Toteż mimo protestów redakcji, że to przecież nie wino, że taka polecanka już była – bezczelnie lobbuję za stosownym obniżeniem ceny i wprowadzeniem do niniejszego zestawu. Cieszcie się smakiem i korzystajcie z walorów ananasa!

Wojciech Gogoliński
Vicar’s Choice Sauvignon Blancjedna z najbardziej rozpowszechnionych na świecie białych ... (...) 2012

Saint Clair Family Estate
Marlborough, Nowa Zelandia

Fot. ArchiwumSkoro więc wszyscy sięgnęli po owoce dosłownie, ja zajmę się jednak tymi z morza. Doświadczenie mam tu kiepskie, ale zapał wielki. Jeszcze rok temu mój kontakt z nimi ograniczał się do brydżowego „pas!”. Od chwili nawrócenia sam tropię okazję, by nadrobić stracony czas. Jem wszystko, co z morza, za wyjątkiem kamieni, bo te – jak nauczyli mnie Japończycy – wartościowsze są jako budulec.
Sauvignon blanc, choć tu w wydaniu nieklasycznym, bardzo owocowym i świeżym, nie jest oczywistym połączeniem z rybą czy skorupiakiem. I problemem nie są te ostatnie, ale specyficzność samego wina właśnie. Trzeba się do tej odmiany przekonać, i to przekonać samemu, bo wszelkie namowy na nic się tu zdadzą. To tak jak z grappą – albo się ją polubi, albo niechęć pozostanie na całe życie. Przykład grappy nie jest tu od rzeczy – i ona, i sauvignon blanc mają wiele wspólnych nut zapachowych. Nim jednak zaczniemy potyczki z najostrzejszymi zawodnikami, warto sięgnąć po nowozelandzką wersję sauvignon, która jakiś czas temu przebojem wdarła się światowe rynki. Zwłaszcza, że nasza wersja wyszła spod wybitnej ręki.

 

Paweł Gąsiorek
Prosecco(wino) – zbiorcza nazwa białych win, głównie włoskich ... Casa Defra

DOC Prosecco
Cielo e Terra, Włochy

Fot. ArchiwumSzampan i truskawki to najbardziej erotyczny ze znanych mi związków z udziałem wina. Od wieków skutecznie stosowany we Francji, na szersze wody wypłynął dzięki filmowi „Pretty woman”, w którym to Richard Gere z Julią Roberts przekazywali szerokiej publiczności, jak stosować go w praktyce. Proponuję pewną wariację klasycznego zestawu poprzez zastąpienie szampana włoskim prosecco. To nie tylko wersja przyjaźniejsza dla kieszeni  na kryzysowe czasy (prosecco tańsze jest jakieś pięć razy od szampana), ale też Prosecco Casa Defra wyjątkowo dobrze komponuje się z majowymi polskimi truskawkami. Jest wytrawneokreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d... w formie, mineralne w treści, z mocnymi bąbelkami znakomicie podkreślającymi truskawkowe aromaty. Jedyny warunek: porządnie schłodzić w lodówce, a na ostatnie dziesięć minut przed podaniem wstawić do zamrażarki (prosecco oczywiście, nie truskawki).
Panie i Panowie, przepis podany, reszta zależy od Was.