Rioja Espumoso – Rioja idzie w bąbelki

Rioja Espumoso
Bodegas Bilbaínas od lat wyrabia wina musujące w Rioja.

Kolejny fragment międzyregionalnej apelacji dla win musujących Cavahiszpańskie białe lub różowe wino musujące klasy DO pro... (...) odchodzi do przeszłości. Na rynku pojawiły się pierwsze wina z określeniem „riojahiszp. czer. DOCa z regionu Rioja, prod. z wszystkich czerw.... (...) espumoso”, wina, które do niedawna były wytwarzane pod katalońską denominacją. W Katalonii już nie wiedzą, czy bardziej się z tego cieszyć, czy upatrywać w tym symptom kolejnej klęski.

Cava do rozbiórki? Czytaj więcej o zmianach w słynnej apelacji.

Dla Katalończyków był to zawsze ogromny problem, że ich najsłynniejsza apelacjakontrolowana nazwa pochodzenia.. dla win musujących musi być dzielona nie tylko z sąsiednimi regionami jak RiojaLa Rioja – Hiszpania – reg. winiarski w pn.-środ. Hiszp..., AragoniaRegion winiarski w północno-wschodniej Hiszpanii, zajmuj... czy NawarraRegion winiarski w północno-wschodniej Hiszpanii, leżąc..., a i z tak „egzotycznymi” jak Walencja czy EstremaduraMało znany, suchy i niezbyt urodzajny region winiarski w ... (...). Wynikało z dawnych zaszłości, kiedy wszystkie wina musujące w Hiszpanii określano mianem „cava”. Jedyne, co udało się uzyskać Radzie Regulacyjnej w ostatnich dekadach, to ograniczenie zasięgu tej apelacji oraz ujednolicenie metod produkcji wina, w tym czasu dojrzewania nad osadem do minimum dziewięciu miesięcy.

W ostatnich latach cava ma jednak dużo poważniejsze problemy – rebelię na własnym, katalońskim podwórku oraz bolesną wewnętrzną emigrację najlepszych wytwórców odstępujących na własne życzenie od określenia „cava”. I nie chodzi tu tylko o to, że ceny win sięgnęły dna – w supermarketach cavę można nawet za dwa euro, co dla wielu rodzinnych producentów oznacza, iż apelacja nie żadnego znaczenia dla promocji czy ochrony ich win. W dodatku lwia część produkcji cavy skupia się w rękach tzw. wielkiej trójki Big Cava, nieformalnego związku największych producentów: Freixenet-Henkell, Codorníu i García Carrión, która siłą rzeczy przez wpływy w Radzie Regulacyjnej narzuca swoje rozwiązania mniejszym wytwórcom. Efektem tego jest powolna dekompozycja apelacji i wystąpienie z niej wielu słynnych rodzinnych firm. W ostatnich latach stworzyli oni z apelacji i stworzyli dwie osobne: Clàssic Penedès (w ramach wielkiej apelacji Penedès) oraz Corpinnat (po katalońsku „cor” to serce, „pinnat” to stara nazwa penedès, czyli „skalisty”), które narzuciły sobie znacznie bardziej wyśrubowane normy.

Teraz z opieki Rady zaczynają rezygnować wytwórcy z regionu Rioja. I to ci najwięksi, jak wytwórnie należące do koncernu Bodegas Bilbaínas, których tradycja wyrobu win musujących sięga nawet stu lat (wtedy pod nazwą „champan”). I oni narzucili sobie bardziej wyśrubowane normy, jak choćby okres dojrzewania nad osadem: crianza(hiszp.) pielęgnacja, wzrost, dojrzewanie, okres dojrzewani... (...) (15 miesięcy), reserva (24 miesiące) i gran añada – (36 miesięcy).

Rzecz jasna, apelacja cava nie znika, to ciągle potężna nazwa, ale wyraźnie się kurczy, a co gorsze – znikają najbardziej znani jej wytwórcy…