Słodkości w kieliszku

 

Są takie chwile w życiu amatorów wina, w których przychodzi ochota na odrobinę dobrego sauternes, sherry, porto czy muscata de rivesaltes. Wytrawnyokreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d... amator wina oczywiście zna się na rzeczy.

 

Jeśli jest aż tak wytrawny, że jego upodobania zwykle nie przekraczają granicy trzech gramów cukru resztkowegoekstrakt cukrowy.Niesfermentowany cukier pozostały w winie ... w litrze wina, to jest wysoce prawdopodobne, że nie posiada także stosownych kieliszków, aby degustować słodkiewino o dużej zawartości cukru naturalnego lub dodanego.. trunki.

Pamiętajmy, że kieliszek pełni funkcję szczególną, bo jest niejako strażnikiem naszych zmysłów. Przenosi winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) z butelkityp butelek o różnym kształcie, pojemności i kolorze, pr... lub karafki, wprowadza je na język i podniebienie. Wcześniej umożliwia nam identyfikację lotnych składników wina uwalniających się stopniowo ponad jego powierzchnią. Jeszcze wcześniej, na etapie analizy wzrokowej, nie powinien w najmniejszym stopniu przeszkadzać w podziwianiu barw, refleksów i odblasków.

Fot. SpiegelauOd czasu, gdy szklane i kryształowe kieliszki weszły do powszechnego użycia, oprócz swej funkcji podstawowej zaczęły być postrzegane jako przedmioty artystyczne, jak małe dzieła sztuki. Stąd rozpowszechnione do dziś zdobnictwo. Wytrawni amatorzy win, także win słodkich, powinni jednak wystrzegać się kieliszków niedających możliwości oceny naturalnej barwy, połysku i gęstości wina.

O wpływie nieodpowiedniego kieliszka na percepcję wina można przekonać się doświadczalnie. Wystarczy to samo wino degustować w naczyniach różnego kształtu, wykonanych rozmaitą techniką i z innych materiałów. Różnice będą naprawdę wyczuwalne.

Co więc ma decydujący wpływ na jakość kieliszka? Przede wszystkim kształt, dalej wielkość i wreszcie materiał, z którego jest wykonany. Na to wszystko nakładają się zwyczaje i tradycje lokalne, które wskazują najlepsze rozwiązanie dla win danego typu lub z danego regionu.

Kiedyś la copita było tylko zdrobnieniem od hiszpańskiego la copa (kieliszek – kieliszeczek). Dziś nazwą tą określa się niewielki kieliszek przeznaczony do sherry. Dosyć mała czasza o tulipanowym kształcie, zwykle o pojemności około 120-150 ml pozwala odpowiednio docenić wszystkie walory tego unikalnego trunku.

Charakterystyczne dla wszystkich win słodkich jest to, że podajemy je schłodzone. Dla sherry to 9-14 stopni (w zależności od gatunku), dla malagi 6-7, dla sauternes 8, montbazillac i muscatjedna z najstarszych, najpopularniejszych i najbardziej rozp... de rivesaltes 10 stopni. Z tego względu zwracajmy uwagę także na nóżkę kieliszka. Powinna być dostatecznie długa, aby dłonią zbyt szybko nie ogrzewać czaszy z winem.

Kieliszki –  zasady ogólne
zapomnijmy o kolorowym szkle, wzorkach, ozdobnych szlifach i emaliowanych dekoracjach (wyjątkiem są kieliszki do win alzackich, gdzie zielony kolor nóżki dodaje nieco ciekawych refleksów
pamiętajmy, że zbyt grube szkło kieliszka zniekształca percepcję wina
używajmy tylko kieliszków, których czasza jest dostosowana do rodzaju podawanego wina
unikajmy nadlanego (zaokrąglonego) brzegu kieliszka, bo ma to wpływ na jakość naszych doznań; szukajmy kieliszków o brzegach jak najcieńszych
kieliszki do wszystkich win (z wyjątkiem szampana) muszą umożliwić „zakręcenie” winem w celu wydobycia kolejnych aromatów
dbajmy o właściwe napełnianie kieliszków: nie za mało, ale i nie za dużo