© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: trendy
Ciepłe podbrzusze winnych Niemiec. Badenia – Palatynat – Wirtembergia
W Palatynacie pięknie kwitną migdałowce, a miejscowi eksperymentatorzy cieszą się z własnych fig czy cytryn. Książki dawno już przestały nadążać za zmianą klimatyczną nie tylko w tej części świata.
Kwitnienie – czas brać się do roboty
Po dramatycznym roku ubiegłym oraz związanych z nim ciężkich stratach, w tym roku winorośle wyraźnie przyspieszyły. W Niemczech nie było tak ciepłego kwietnia od… prawie 150 lat.
Zeszłego...
Niemcy. Bezstresowe wina z Nahe
Weingut Schäfer-Fröhlich jest rodzinna i mała, co nie jest wszak zaskoczeniem, bo sam region winiarski Nahe jest tak mały, że na mapie ciężko go zauważyć. Z tego powodu rzadko się też o nim pisze, bo…
Resztkowe jedzenie dla każdego
Resztki… jak się z nimi mądrze rozprawić? Sylwia Majcher przekonuje, że jest to możliwe w każdej kuchni, trzeba tylko chcieć.
Dajcie dojrzeć różakom!
Niezwykle ostre słowa pod adresem win różowych i ich producentów padły ostatnio z ust Elizabeth Gabay na łamach portalu wine-searcher.com. Znana ekspertka, narzekając na konsumenckie snobowanie...
Kosmiczne plany Brytyjczyków
Brytyjczycy przewidują, iż po Brexicie ich rodzima branża winiarska będzie rozwijać się nie tyle szybciej, ale wprost gwałtownie. Liczą, że produkcja nie tylko będzie zaspokajać lokalne potrzeby, ale stanie się istotną częścią eksportu.
Absolutny FENOMEN. Wywiad z Yael Gai
Z Yael Gai, szefową eksportu Golan Heights Winery, o zdumiewającej popularności win izraelskich rozmawia Michał BardelKierowanie eksportem win izraelskich spod znaku Yardena to chyba nie...
Homara droga na szczyt
Jeszcze w XVIII wieku w Nowej Szkocji homar był czymś tak pospolitym i pogardzanym, że Indianie nawozili nim pola. Nie lepsze zdanie o tym całkiem sympatycznym skorupiaku mieli...
Polak potrafi… Pinta
Pinta to jeden z najbardziej płodnych kolektywów piwowarskich w Polsce. Już od początku siali spory ferment. To oni dali impuls do reaktywacji zapomnianego polskiego stylu –...
Nicholas Lander
Nicholas Lander – słynny brytyjski krytyk kulinarny piszący dla „Financial Times” – odwiedził niedawno Polskę w związku z promocją swojej najnowszej książki The Art of Restaurateur.Nicholas...