Ontario

Wojciech Gogoliński02.07.2011 10:36

region winiarski w południowo-środkowej Kanadzie, leżący nad Wielkimi Jeziorami w stanie Ontario przy granicy ze Stanami Zjednoczonymi, nad jeziorami Ontario i Erie, między 41 a 44 stopniem szerokości geograficznej północnej (na wysokości odpowiadającej regionom Langwedocja-Roussillon, Toskania i Rioja).

Na powierzchni ok. 13 tys. ha (80 proc. pow. upraw w Kanadzie) uprawia się tu szczepy białe (chardonnay, gewürztraminer, pinot auxerrois, pinot blanc, riesling, sauvignon blanc, traminer) oraz czerwone (cabernet sauvignon, cabernet franc, gamay, merlot, pinot noir). Z uwagi na klimat spotyka się tu wiele hybryd (białe: seyval blanc, vidal blanc, vignoles, villard blanc; czerwone: baco noir, concord, dechaunac, maréchal foch). Ontario szczyci się trzema apelacjami VQA: Lake Erie North Shore, Niagara Penisula i Pelee Island.

Fot. ArchiwumOtrzymywanie co roku wysokiej jakości win ze szlachetnych odmian europejskich, zwłaszcza czerwonych, to ciągle marzenie kanadyjskich winiarzy. Choć ten region leży na wysokości ważnych obszarów winiarskich Europy, klimat jest tu znacznie ostrzejszy, a wiosenne i jesienne przymrozki to niemal reguła. Stąd ciągle wśród uprawianych gatunków winorośli zdecydowanie dominują hybrydy – swoista gwarancja ciągłości produkcji w regionie.

Szczęśliwie winiarze w Ontario mają już za sobą okres prób naśladownictwa win kalifornijskich czy europejskich. Nie znaczy to, że lokalne winiarstwo nie czerpie z tych tradycji, zwłaszcza w próbach podnoszenia jakości czy w szukaniu elegancji. Ugruntował się tu jednak chyba już na dobre pogląd o dostosowaniu technologii i aspiracji do lokalnych wymogów klimatycznych. Efektem takiego podejścia jest np. produkcja win lodowych (ice wine), która w wilgotnym klimacie i mroźnych zimach odbywa się już – przy zachowaniu standardów jakościowych – na skalę niemal przemysłową. Kanada jest dziś największym na świecie producentem tego typu win, a ich sława – mimo wysokiej ceny – nie omija nawet europejskich rynków winiarskich. I to mimo faktu, że podstawową odmianą winogron używaną do ich produkcji jest zakazana w Europie hybryda vidal.

Podstawę produkcji stanowią jednak wina stołowe oraz musujące. W regionie dominują dziś małe rodzinne firmy, które zajęły miejsce wielkich producentów. Ich przetrwanie zależy dziś jedynie od wysokiej jakości wyrobów.

Pierwsze winnice w Ontario posadzono w roku 1860 na wyspie Pelee i tam też w roku 1873 założono pierwszą firmę winiarską.

Czas Wina nr 51

FB