CARLOS GONZÁLEZ-GORDON – należy do piątego pokolenia rodziny González. Ukończył studia ekonomiczne na Uniwersytecie w Kordobie i Sevilli. Od 1997 roku zdobywał doświadczenie w departamentach sprzedaży dużych firm telekomunikacyjnych Auna Telecomunications i Vodafone. Od 2006 roku pracuje w González-Byass w dziale handlu międzynarodowego, gdzie zajmuje się rozwojem sprzedaży na rynkach europejskich. MAURICIO GONZÁLEZ-GORDON – przedstawiciel piątej generacji rodziny González, działającej w biznesie winiarskim od 1835 roku. Z wykształcenia ekonomista – studiował...
Przez ostatnie dwanaście miesięcy, do marca tego roku brytyjski sektor hotelarsko-gastronomicznych stracił 4593 licencjonowanych placówek. Wynika z tego, iż dziennie zamykano tam… ponad dwanaście lokali. W tym roku notuje się niższy spadek, jednak istnieją obawy, iż zmaleć może również ogólne zapotrzebowanie na tego rodzaju usługi w Wielkiej Brytanii. Do problemów sektora usług hotelarsko-gastronomicznych w Wielkiej Brytanii zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Prasa branżowa szeroko je relacjonowała....
Rośnie grupa wytwórców, którzy skłaniają się ku – jak twierdzą – nowemu sposobowi wyrobu win musujących. Polega on na produkcji wina metodą zbiornikową z dłuższym przetrzymywaniem wina nad osadem, co ma je zbliżyć do win wytwarzanych metodą klasyczną, szampańską. Jednocześnie naukowcy podważają w ogóle znaczące różnice w charakterystyce win otrzymywanych oboma sposobami. Do tej pory dominowały dwie zasady produkcji win musujących (nie zważając...
Kalifornijski startup winiarski Big Naturals z siedzibą w Los Angeles rozpoczął sprzedaż win naturalnych w opakowaniach bag-in-box. Kartony również pochodzą z recyklingu i mają być przyjazne otoczeniu. Rozlewane wina pochodzą z obszaru Paso Robles, zaś oferta obejmuje w tej chwili trzy wina odmianowe z rocznika 2022. Wynika z tego, iż Big Naturals skupuje owoce, a właściwe gotowe wina od kilu wytwórców z Paso Robles, w swojej wytwórni kupażuje je, stabilizuje, standaryzuje oraz...
Ogłoszenie wiosną tego roku upadku Silicon Valley Bank (SLV) zaprząta wszystkie światowe doniesienia biznesowe już kolejne tygodnie. Po drodze zniknął słynny Credit Suisse, trzeszczy Deutsche Bank, a bankowcy boją się kolejnych weekendów, by zobaczyć, co stanie się, gdy giełdy wznowią notowania w poniedziałek rano. Niemal nie wspomina się o tym, iż SLV obsługiwał niemal wszystkich winiarzy w Kalifornii, Oregonie i stanie Waszyngton – czyli...
„Zagraj to jeszcze raz, Sam” – chciałoby się powiedzieć, pożytkując najsłynniejszy cytat z filmu Casablanka, który zresztą nigdy w filmie nie pada. Wracamy bowiem znów do Casablanki, ale nie tej z wielkiego ekranu. Wracamy do wyjątkowej chilijskiej doliny, w której powstają najbardziej chłodnoklimatyczne, eleganckie i wyważone wina południowej Ameryki (no może z wyjątkiem win patagońskich). A prócz tego, że w swojej szlachetności bardzo przypominają wina europejskie, ich wielką...
To jedna z tych historii, których nie sposób opowiedzieć ani od początku, ani od końca, nie tracąc przy tym podniecającej atmosfery wywołanej mnogością podejrzeń, pomyłek, insynuacji, fałszywych tropów, sądowych batalii i niemal politycznej transatlantyckiej afery. To także jedna z tych opowieści, które nie bardzo wiadomo jak zatytułować. Mowa będzie bowiem o primitivo, choć skandal, o którym opowiemy, zaczął się od zinfandela, a właściwa nazwa odmiany,...
Czterdzieści lat to dobry wiek. Taki, w którym człowiek zdążył się już czegoś nauczyć, a jeszcze nie zaczął tego, czego się nauczył, zapominać. Taki, w którym nie robi się już zbyt wielu głupstw, ale jeszcze nie dlatego, żeby się nie dało. To także dobry wiek dla winnicy i winiarni. Można zacząć produkować wina ze starych krzewów, kredyty na rozruch już dawno spłacone, a rynek doskonale...
Jajka, wędzone szynki i nieśmiertelna biała kiełbaska, oto zestaw smaków Wielkanocy, do których nie łatwo dobrać wina. A przecież na wielkanocnym stole nie może ich zabraknąć. Słusznie twierdzi Wojciech Giebuta, autor książki Kuchnia i wino, że wielkanocne śniadanie warto umilić sobie dobrze schłodzonym, wytrawnym sherry w stylu fino. Tu Tio Pepe, najsłynniejsze fino świata jest propozycją pierwszorzędną. Wino o podwyższonym poziomie alkoholu, wyrazistej teksturze, mineralnych...
Większość z najsłynniejszych odmian winorośli ma za sobą co najmniej kilkusetletnią przeszłość – jej badanie, odkrywanie źródeł, tropienie dróg, na których szczepy migrowały przez Europę, Azję i dalekie kontynenty, rozwiązywanie zagadek etymologicznych, obalanie historycznych mitów, wreszcie żmudne porównywanie próbek DNA – wszystko to stanowić może nadzwyczaj podniecającą robotę śledczą dla miłośników wina. Jedną z najbardziej intrygujących i stosunkowo niedawno rozwikłanych tajemnic ampelograficznych jest...

Newsletter

Strona zawiera informacje handlowe dotyczące napojów alkoholowych i przeznaczona jest dla osób pełnoletnich.

Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat ?