Alentejo pełni w portugalskim przemyśle winnym rolę nieco podobną do tej spełnianej przez Mendozę w Argentynie: region ten sam jeden odpowiada za trzecią część produkcji krajowej i dla wielu konsumentów to właśnie wina sygnowane DOC. Alentejo lub VR Alentejano bywają wręcz synonimem czerwonego wina portugalskiego. To tu w ostatnich dekadach dokonała się wielka rewolucja, skutkiem której na europejskim rynku pojawiły się bardzo dobre...
„Takie coś w ogóle nie powinno istnieć” – wysapał Robert Joseph, światowej sławy krytyk i konsultant winiarski, współtwórca International Wine Challenge, kiedy po czterech godzinach męczarni wstaliśmy od stołów sędziowskich. Formalnie wciąż pracowaliśmy dla wiosennej edycji Mundus Vini 2023, ale nasze cztery stoliki otrzymały w tym roku dodatkowe wyzwanie: prawie dwieście win bezalkoholowych lub – precyzyjniej rzecz biorąc – odalkoholizowanych produktów winopochodnych....
Wino fałszowano i kradziono od zawsze, ale ostatnio te informacje nie schodzą z czołówek doniesień. Kradnie się wszędzie: z wytwórni, kolekcji i restauracji. Podrabiano niegdyś wyroby drogocenne, dziś po sfałszowane flaszki niechcący możemy sięgnąć także w dużych sklepach. Specjaliści zastanawiają się, co powoduje tak nachalne oszustwa, bo pandemią oraz inflacją trudno je już wytłumaczyć. Czytając te doniesienia odnosi się niekiedy wrażenie, iż kradzieże wkrótce...
Pojęcie „suchego stycznia” pojawiło się kilkanaście lat temu i stało się zarówno bardzo modne, jak i też przedmiotem wielu naukowych oraz popularnych dyskusji. Dlaczego styczeń? I dlaczego tylko styczeń? W pierwszej kwestii sprawa jest dość jasna – kiedyś trzeba zacząć, a skoro ludzie z okazji Nowego Roku zwykli sobie składać masę racjonalnych jak niewykonalnych zobowiązań, więc logicznie padło na ten miesiąc. Ale dlaczego tylko jeden...
W obliczu zmian klimatycznych coraz większa ilość winogrodników szuka alternatywy w nasadzeniach innych roślin. Niedawno pisaliśmy o zyskującej na popularności uprawie pistacji w środkowej Hiszpanii, w Kalifornii dla odmiany coraz więcej mówi się sadzeniu niebieskich agaw. Te osiągają zdolność do przemysłowego rodzenia słodkich bulw kwiatowych po 6–8 latach wzrostu, więc jeśli to ma być przyszłość Kalifornii, to faktycznie trzeba dyskutować już teraz. Zmęczona...
Pomysły ptaków i rolników na koegzystencję zwykle są zbieżne, za wyjątkiem sytuacji, które dotyczą upraw zbóż i słodkich owoców. Szczególnie, iż latające zwierzęta są niekiedy bardzo inteligentne i szybko nabywają nowych przyzwyczajeń, które przekazują potomstwu. Ale i ptactwo ma swoich wrogów międzygatunkowych. Teraz, a właściwie już dekadę temu po sokolników sięgają na coraz szerszą skalę winogrodnicy. Do tej pory wydawało się, że największy problem...
Już 25 stycznia w warszawskim hotelu Nobu pojawią się uznane gwiazdy greckiego winiarstwa w towarzystwie młodych i bardzo ambitnych wilków. Do spróbowania będą wina z Tracji, Epiru, Macedonii, Attyki, Peloponezu, Krety i Santorini. I nie tylko wina, ale także greckie produkty spożywcze. Wśród producentów znajdą się: Alpha Estate, Kiryianni, Costa Lazaridis, Kechris, Foundi Estate, Juliet & Romeo, Spiropoulos, Skouras, Tselepos, Monemvasia Winery, Miliarakis, Nemea Winery, Alexakis,...
Kierunek Wino – nowość książkowa od Wydawnictwa Czas Wina już w sprzedaży. Od 9 lutego zapraszamy na spotkania autorskie połączone z degustacją win i autorskim doborem potraw w całej Polsce. Kierunek Wino to starannie wydany, bogato ilustrowany zbiór opowieści o ludziach wina, stylach win i winiarskich regionach szczególnie bliskich autorowi. Opisane z kronikarską swadą, naszpikowane anegdotami i osobistymi wspomnieniami stanowią nie tylko świetną lekturę, ale i doskonałe źródło wiedzy...
„To musi być malbec” – rzekł znany sommelier podnosząc nos znad kieliszka i wzbudzając zasłużony entuzjazm wśród uczestników równie znanego telewizyjnego talent-showu. A ja już wiedziałem, co będzie dalej. Wiedziałem, że zaraz snadnie odgadnie, że ten malbec pochodzi z Argentyny (jeszcze większe brawa), a następnie zupełnie nadzwyczajnym sposobem wskaże nawet trafnie region winiarski, czyli Mendozę (publiczność szaleje z zachwytu). I tylko my, pozbawieni poczucia humoru...
Odnieść można wrażenie, że świat powoli przestaje się interesować tym, co zaszło. Jeszcze dekadę, dwie temu prosecco było nowym i bardzo istotnym zjawiskiem, które starano wyjaśnić nie tylko w specjalistycznej prasie. Dziś kiedy wino to rządzi rynkiem win musujących tekstów o przyczynach tej sytuacji jest niewiele. Prosecco po prostu jest, i koniec. Nie tak dawno temu francuscy restauratorzy z trudem...

Newsletter

Strona zawiera informacje handlowe dotyczące napojów alkoholowych i przeznaczona jest dla osób pełnoletnich.

Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat ?