Chianti nie tylko classico

autor prowadzi blog winny.com.pl nagrodzony w konkursie na Winiarski Blog Roku 2017 | przeczytaj wywiad

Chianti | fot. Christian Delbert / shutterstock
Chianti | fot. Christian Delbert / shutterstock

Chianti to winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...), które cię całuje i gryzie, i sprawia, że ronisz słodkiewino o dużej zawartości cukru naturalnego lub dodanego.. łzy.
– poeta Fulvio Testi

Rachmistrz spisowy raz chciał mnie przepytać. Zjadłem jego wątrobę z bobem, popijając dobrym chianti.
– doktor i smakosz Hannibal Lecter

 

Jak widać, choć czasy się zmieniają, chianti potrafi wywoływać emocje. Nie jest jednak łatwe wytarcie z pamięci wizerunku wątpliwej jakości zwykłego chianti w formie butelkowego bukłaka w słomianej plecionce.

Dobre chianti w tej flaszce zwanej fiasco było prawie tak rzadkie jak białe chianti. Sama nazwa stała się synonimem włoskiej roboty i nadużyć w świecie wina do tego stopnia, że swego czasu brano nawet pod uwagę karczowanie winnic i zamianę ich na pastwiska. Tego uczono mnie w szkołach, więc zwykle omijałem butelki chianti pozbawione słowa Classico na etykiecie. Teraz przyznaję – niesłusznie omijałem.

Znajdź „swoje” chianti.

Toskania dwóch prędkości

Consorzio Vino(wł.) wino.. Chianti założone w 1927 roku (trzy lata po powstaniu konsorcjum skupiającego winiarzy z Chianti Classico) we współpracy z magazynem Gambero Rosso odwiedziło w listopadzie Warszawę, by zaprezentować kilkadziesiąt win z podległych dziewięciu apelacji Chianti. Rozsiane są one po niemal całej Toskanii, od Colline Pisane położonego niemal nad Morzem Tyrreńskim po chłodniejsze wzgórza Chianti Rúfiny na wschód od Florencji.

degustacja Gambero Rosso | fot. R. Borowski
degustacja Gambero Rosso | fot. R. Borowski

Zasadniczo trudno oczekiwać od tych chianti poziomu Chianti Classico, gdy w sercu Toskanii dopuszczalna wydajność zbiorów wynosi tylko 7,5 tony z hektara, w Colli Fiorentini i Colli Senesi już 9 ton, a w zwykłym DOCG Chianti 11 ton. Również gleby nie są tak atrakcyjne jak w Classico, o mniejszym udziale gliniastego łupka wulkanicznego galestro i wapienia alberese. Sangiovesewłoska odmiana czerwonych winogron.Jest to jedna z najważn... (...) może stanowić 70% kupażu (gdy w Chianti Classico co najmniej 80%), owoce mogą być mniej dojrzałeokreślenie degustacyjne stwierdzające, że wino osiągneł... (...) przy minimalnej zawartości alkoholu 10,5% w porównaniu z 12% w Chianti Classico.

Czytaj więcej o Toskanii.

Wybrańcy Gambero Rosso

Tako rzecze teoria, w praktyce wodnisteokreślenie wina o zbyt małej zawartości ekstraktu i kwas... (...), kwaśne i niedojrzałe cienkusze występują coraz rzadziej. Na degustacji przedstawiono selekcję chianti z rocznika 2016 i riserv z 2015 roku. Te pierwsze zawierały 13–13,5% alkoholu, drugie oscylowały wokół 14%. Wybór redaktorów z Gambero Rosso wydał mi się naprawdę bardzo równy oraz dobrze oddający charakter klasycznych i jakościowych chianti.

degustacja Gambero Rosso | fot. R. Borowski
degustacja Gambero Rosso | fot. R. Borowski

Większość podstawowych chianti można wypuszczać do sprzedaży już 1 marca następnego roku po zbiorach, Chianti Rúfina i Chianti Colli Fiorentini muszą zaczekać do 1 września. Obfity wybór butelek dał pogląd na styl udanego, ciepłego rocznika 2016. Próbowane chianti były jasnorubinowej barwy sangiovese. W smaku bardzo wiśniowe, niczym ze świeżo wyciśniętego soku, ale z odpowiednio dojrzałych gron. Miały ładnie wymierzoną kwasowość, apetyczny wiśniowy owoc, trochę chropawych garbników i dość wyczuwalną „bezbeczkowość”. Już gotowe do picia, nęcące na tyle, że chomikowanie ich pod łóżkiem czy w piwnicy jest zbędne.

Za to przekrój riserv z rocznika 2015 sugeruje kilkuletni potencjał starzenia. Wysoką kwasowość sangiovese delikatnie przykryło dojrzewanie w dębie, wina zyskały solidniejszą strukturę i cielistość. W aromatach wyczuwałem dojrzalsze czerwone owoce i fiołki, ale też nuty przypraw i dębiny.

Jak wspomniałem, poziom win zrobił na mnie dobre wrażenie i to mimo że większość nazw producentów niewiele mogła mówić. Biegli w temacie zwróciliby może uwagę na Uccellierę znanego z brunello, Lavacchio z Chianti Rúfiny lub Castelvecchio z Chianti Colli Fiorentini. Ja jednak, gdybym miał koniecznie szukać swojego faworyta, to wskazałbym wina Il Palazzo ze zwykłego Chianti DOCG. Oba bardzo aromatyczne, z dobrą strukturą, w nieco modernistycznym stylu: subtelne i jednocześnie z zastrzykiem wyczuwalnego dębu.

Robert Borowski wziął udział w organizownej przez Gambero Rosso i Consorzio Chianti Classico degustacji „Beyond Chianti”, która odbyła się 14 listopada w restauracji Mąka i Woda w Warszawie. Była to komentowana degustacja porównawcza Chianti 2016 i Chianti Riserva(wł.) rezerwa; określenie odnoszące się do win klasy DOC... (...) 2015 poprowadzona przez Marco Sabellico, redaktora Gambero Rosso – przyp. red.