Strona główna Tagi Hiszpania

Tag: Hiszpania

Nawarra. Prowincja trochę nieznana

Gdyby zapytać kogo, z czym winiarsko kojarzy mu się Nawarra, pewnie miałby kłopot. Sprytniejsi powiedzieliby, że uprawia się tu odmianę tempranillo, która daje świetne wina. Ale tak można powiedzieć niemal o każdym dziś zakątku Hiszpanii. Niewielu skojarzyłoby fakt, że część regionu Rioja, tego winiarskiego, obejmuje także fragment prowincji Nawarra.

Walka stała się faktem. Zmiana klimatu

Nie trzeba nikogo przekonywać, że zmiana klimatu ma wpływ na uprawę winorośli i produkcję wina. Zagrożenia spowodowane zaburzeniem równowagi klimatycznej to nie tylko wzrost temperatury, ale też susze, powodzie i inne gwałtowne zjawiska atmosferyczne występujące o nietypowych porach roku.

Stuknęła nam setka

Na całe szczęście, to jeszcze nie sto lat, a jedynie setny numer. Setnie się też przy nim uśmialiśmy, przypominając sobie najzabawniejsze, a czasem i najmocniej o dreszcz przyprawiające...

Dobry rok 2018. Produkcja wina: pierwsze dane OIV

Po tragicznym roku 2017, ostatnie zbiory były rekordowe. W 2018 roku niemal wszędzie pogoda sprzyjała, winiarze uniknęli zarówno przymrozków, jak i nadmiernych spiekot. Nawet gradobicia nie...

Noc Wina w Zamościu – Hiszpania

Zapraszamy na Noc wina, czyli komentowaną kolację z degustacją win. Tematem wieczoru będą wina z Hiszpanii. Kolację poprowadzi i o wszystkim opowiadać będzie Dorota Romanowska – redaktor magazynu...

Noc Wina w Rzeszowie – Hiszpania

Zapraszamy na Noc wina, czyli komentowaną kolację z degustacją win. Tematem wieczoru będą wina z Hiszpanii. Kolację poprowadzi i o wszystkim opowiadać będzie Dorota Romanowska – redaktor magazynu...

Szczęśliwszemu sadźmy światu

Związku między spożyciem wina a przyrostem zaludnienia dowiedziono na różne sposoby. Dziś jednak demograficzny argument „z winnicy” udowadnia bezpośrednią zależność upraw i płodności, nieodzowność zstępnych oraz prorodzinny charakter winogrodnictwa.

Kaszanka zamiast jagnięciny

Kilkanaście lat temu miałem okazję przez kilka dni podróżować po regionie Rioja. Podczas odwiedzin w kolejnych bodegach standardowo: najpierw zwiedzanie, potem degustacja, a na koniec poczęstunek pasujący do dobrego beczkowego tempranillo. Każdy z naszych gospodarzy chciał ugościć nas jak najlepiej, więc zawsze na obiad czy kolację podawano nam jagnięcinę. Doskonałą skądinąd. Ale ileż można?

Na wschodzie bez zmian – Rioja i Álvaro Palacios

Matecznikiem licznej winiarskiej rodziny Palaciosów jest Alfaro położone w dawnym okręgu Rioja Baja, który od nowego roku nazywa się Rioja Oriental. To największa i najbardziej na wschód wysunięta część regionu, najczęściej pogardzana za to, że jest tu najcieplej, zaś w winogradach dominuje garnacha, kiedy wszyscy najbardziej cenią w riojańskim kupażu tempranillo. Jednak większość tych tez jest dęta.

Rioja się dzieli

Wprowadzone przed rokiem zmiany dotyczące regionu i apelacji Rioja część producentów uznała za niedostateczne. Wytwórcy z najmniejszej części regionu, Rioja Alavesa, chcą powołać zatem nową apelację DO Viñedos de Álava. O tym, które określenie znajdzie się ostatecznie na etykiecie, zadecyduje sam producent.

Newsletter

Prenumerata

Zamów prenumeratę miesięcznika Czas Wina

Zawsze prosto do twojej skrzynki pocztowej

E-WYDANIE

Zamów e-wydanie miesięcznika Czas Wina

Czytaj na telefonie i tablecie

Strona zawiera informacje handlowe dotyczące napojów alkoholowych i przeznaczona jest dla osób pełnoletnich.

Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat ?