© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: kulinaria
Wiesz, (za) ile zjesz?
Ile warte jest aromatyczne carpaccio z zebry lub soczysta przepiórka podanaz gruszką w czerwonym winie i puree kasztanowym?Znana warszawska restauracja „Akademia Smaku” zaproponowała całkowicie...
Gruzińskie akrobacje
Każda szanująca się kobieta gruzińska nie zaniedbuje porannej gimnastyki – czyli różnice między teorią a praktyką nie tylko w kuchniLenin miał ponoć mawiać o...
Ważniejsze od świeżej ryby
Kino prawie zawsze jest opowieścią o tęsknocie. Za tym, co najbardziej potrzebne i czego brakuje najczęściej – za miłością, spokojem, poczuciem bezpieczeństwa, osobami, z...
Włoska robota – odsłona druga
Spośród wielu gatunków serów włoskich tym razem prezentujemy trzy sery z Veneto i jeden z Lombardii; każdy z nich o zdecydowanie odmiennym charakterze.
Mając do...
Bożonarodzeniowy zwycięzca
Dziennikarze Decantera wybrali najlepsze wino do świątecznego indyka.W Goring Hotel w Londynie Fiona Beckett (krytyk winiarski) i Rowley Leigh (restauracja Le Café Anglais) zmierzyli...
Zdrowa dieta świąteczna
Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Mamy jeszcze czas zastanowić się nad doborem odpowiednich potraw i napojów, które będą nam towarzyszyć w tych radosnych chwilach. Jako lekarz i kardiolog postaram się pomóc Państwu w tych wyborach.
Kurczaki, szaszłyki i persymony
W Gruzji przez wiele lat okupacji sowieckiej święta Bożego Narodzenia były obchodzone głównie na wsi. W miastach bardziej popularne było huczne obchodzenie Sylwestra i...
Francuski smak Bożego Narodzenia
Mimo że Francja dzisiaj nie jest tak religijna jak przed wiekami, to spędzenie świąt w Paryżu jest niewątpliwie ciekawym przeżyciem. Także kulinarnym. Dla wielu...
Trzy grzyby w barszcz
Z kuchnią polską naprawdę mamy problem. problem podstawowy, a nawet, rzec można, egzystencjalny – czy kuchnia polska w ogóle istnieje? Znamy zarówno zwolenników, jak...
Jak zostać Gruzinem w weekend
Tyle mniej więcej czasu zajmuje lektura książki Anny i Marcina Mellerów Gaumardżos! Opowieści z Gruzji. Trudno nie dać się uwieść tej opowieści o świecie...