Babette, Bond i Burgundia…

O tym, co łączy obie słynne postacie z Burgundią dowiedzieliśmy się w zeszły piątek w podkrakowskim Dworze Sieraków. Ale po kolei…

W zeszły piątek, 21 października, spotkaliśmy się w Dworze Sieraków, by zgłębiać różnorodność win w jednym z najznakomitszych regionie Francji – Burgundii. Alain Dourver, enolog i szef sprzedaży najstarszego negocjanta w Burgundii – Maison Champy (założony w 1720 roku) rysował na tablicy hierarchię klasyfikacyjną regionu, rozciągał swe ramiona, by za chwilę przycisnąć je do tułowia, starając się słuchaczom uzmysłowić szczupłość niektórych, znakomitych parcel. Unosił je do góry lub zniżał, by pokazać ich położenie i wystawę. Nogami kreślił granice i rozstaw rzędów… Zaś wszystko po to, by ukazać odmienność regionu, inne znaczenia pojęcia cru(fr.) zbiór, obszar uprawy, parcela, działka.Przeważnie n... w Burgundii, inną jakość tutejszych win, którą czasami trudno zgłębić. Wspierał go Michał Bardel – redaktor naczelny „Czasu Wina”.

Burgundia to temat trudny – najtańsze, supermarketowe wina są niepijalne, te poważne są drogie. Dlatego trudno jest zostać znawcą, trudno nawet wyrobić sobie jednoznaczną o nich opinię, bowiem trzeba ich zdegustować w tym celu sporo. W dodatku Burgundia to także region bardzo specyficzny klimatycznie, wydajność jest niska a uprawa ryzykowna, w dodatku od wieków udają się tu na najwyższym światowym poziomie tylko dwie odmiany – chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp... (...) i pinot noirjedna z najbardziej rozpowszechnionych i najstarszych czerwo... (...). Wszystko to sprawia, że region ma swoich zagorzałych zwolenników, jak i przeciwników, którzy wolą zapłacić mniej za wina robione na obszarach położonych bardziej na południe od Burgundii.

– Cóż, może się podobać, albo nie – trudno, tak to już z naszymi winami jest. Nie ma w tym nic złego, ja też preferuję jedne wina, inne podobają mi się mniej… Czyli de gustibus non est disputandum – wynikało ze słów prelegenta. Niemniej zanim podejmiemy tak drastyczną decyzję, win nie zaszkodzi zawczasu spróbować, a była i ciągle jest po temu okazja…

A, wracając do Bonda i Babette… – Jakoś tak już jest, że produkcja win burgundzkich i ciężka pracą w polu spada ciągle na barki mężczyzn, choć i w tym temacie wiele się zmienia, jak choćby to, że ostatnio głównym enologiem w słynnym Hospice de Beaune została ostatnio… kobieta – ciągnął wywód Alain Dourver – ale z kolei kobiety właśnie szybciej potrafią docenić uroki win burgundzkich, a zwłaszcza ich różnorodność. Być może dlatego Bond, James Bond nigdy nie sięgał po burgundy, zadawalając się bordeaux. Za to w najsłynniejszym filmie kulinarnym świata, Uczta Babette z 1987, główna bohaterka wybiera na ucztę słynne Clos de Vougeot, rocznik 1845.

Wojciech Gogoliński

PS W Dworze Sieraków degustowaliśmy wina z portfolio Domu Wina: Bourgogne Chardonnay 2011, ChablisBiałe wino francuskie AOC z Burgundii, produkowane wyłącz... (...) 2013, Pouilly-Fuissé 2012, Meursault 2011, Bourgogne Pinot Noir 2012, Chorey-les-Beaune 2012, Pommard 2011, Beaune Premier Cru „Aux Cras” 2011 oraz Corton Grand Cru 2011.