Gdy przyszła kolej na mnie – jako redaktora polecającego swoje ulubione wina – długo zastanawiałem się, jaki klucz zastosować przy wyborze, jak wytypować kilka spośród dziesiątek win, które lubię, do których wracam i które mogę z czystym sumieniem rekomendować naszym czytelnikom.
Wina wybrałem tak, by podane jednego wieczoru mogły towarzyszyć idealnej kolacji. Niemal idealnej – bo w kuchni, jak w sztuce, nigdy nie jest tak dobrze, żeby nie mogło być jeszcze lepiej.
Aperitifnapój alkoholowy (rzadziej bezalkoholowy) podawany przed po... (...)
Moim ubiegłorocznym odkryciem jest Cavahiszpańskie białe lub różowe wino musujące klasy DO pro... (...) Gran Cuvée(fr.) zawartość kadzi, zestaw wina, wino kupażowane.Termi... (...) z katalońskich winnic Mont Marçal. To stworzone z lokalnych odmian winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...), częściowo fermentowało w dębowych beczkach, a następnie dojrzewało w piwnicach dawnego klasztoru kartuzów przez ponad 2 lata. Cava ta doskonale komponuje się z daniami z ryb. Dziś rekomenduję ją jako aperitif, do którego polecam jakąś drobną przekąskę – choćby oliwkę zawiniętą w plaster wędzonego łososia.
Przystawka
Robert Parker kilka lat temu nazwał Bodegas Abadía Retuertazałożona w roku 1996 hiszpańska winiarnia leżąca na gra... (...) najbardziej niesamowitym projektem winiarskim w Hiszpanii. W przypadku tej winiarni – popieram go w zupełności. Selección Especial – to wino, które z założenia miało być winem najlepszym. Można je łączyć z dowolnymi potrawami z czerwonych mięs. Ja, jako że rekomenduję to wino do przystawki, proponuję podać jakiś dobry pasztet z dziczyzny lub mieszki z grzybami leśnymi i truflową oliwą.
Danie główne
Kolejnym hiszpańskim mistrzem na moim szlaku jest Carmelo Rodero. Człowiek, którego rodzina od pokoleń dostarczała winogrona do Vega Sycylia – najsłynniejszej winnicy w Ribera del Duero. Carmelo uzmysłowił sobie, że skoro co roku zbiera tak dobre winogrona, powinien sam tworzyć z nich wina. Naturalnie osiągnął sukces! Crianza(hiszp.) pielęgnacja, wzrost, dojrzewanie, okres dojrzewani... (...) to wino pełne, zbalansowane, doskonałe do picia w tym roku! W Hiszpanii do takich solidnych win podaje się jagnięcinę z rusztu. My możemy zastąpić ją wołowiną – klasycznymi zrazami, stekami w pieprzowym sosie lub szaszłykami z polędwicy.
Sery
Istnieje odwieczna dyskusja co najpierw podawać – sery czy desery. Ja zawsze proponuję najpierw sery, potem słodkości. W tym przypadku najlepszymi będą pikantna gorgonzola, dojrzały parmezan, litewski džiugas lub nasz polski bursztyn. Tu polecam toskańskie Cabreo Il Borgo. Choć rodzi się w samym centrum historycznego regionu Chianti Classico nie posiada takiej apelacji, gdyż tylko w części powstaje z odmiany sangioveseSangiovese to najważniejszą czerwoną odmianą Włoch. Upr..., reszta to wszędobylski cabernet sauvignonfrancuska, klasyczna, najbardziej rozpowszechniona i po..., który doskonale zaadaptował się w tamtym regionie. Wino to zliczane jest do słynnych supertoskanów.
Deser
Na koniec, na deser, cóżby innego jak nie tokaj? Tym razem coś mniej klasycznego – tokaj late harvest. Z winogron odmiany furmintwęgierska odmiana białych winogron uprawiana głównie w r..., których tylko część pokryła szlachetna pleśń(łac. Botrytis cinerea) pleśń atakująca winogrona w niek... (...). Od klasycznych tokajskich win różni go nie tylko kształt butelkityp butelek o różnym kształcie, pojemności i kolorze, pr..., ale – przede wszystkim – zdecydowanie mniejszy kontakt z dębiną i tlenem. Wino zachwyca mnie delikatną słodyczą i cudownym miodowo-owocowym aromatem. Ostatnio próbowałem go z crème brûlée – polecam – to idealny pomysł na zakończenie naszej kolacji.
Życzę miłej degustacji i smacznego.
Wojciech Giebuta
Polecane przeze mnie przepisy znajdziecie na naszym blogu wino-i-kuchnia.blogspot.com
Mont Marçal Gran Cuvée Brut(fr.) bardzo wytrawne.Określenie stosowane wyłącznie do w... (...) Reserve
Abadía Retuerta Seleccion Especial 2009
Carmelo Rodero Crianza 2009
Cabreo Il Borgo – Supertoscan 2006
Tokaj Disznókőusytuowany przy uczęszczanej drodze nr 37 konglomerat zabyt... Furmint Late Harvest 2011