Sery czy desery

 

Od pewnego czasu w Polsce wzrasta zainteresowanie tradycyjnymi produktami, a w szczególności polskimi serami zagrodowymi oraz deserami produkowanymi z naturalnych składników.

 

Powszechnie wiadomo, że sery dobrze łączą się z winem, gdyż wydobywają jego zalety. Podstawowa zasada mówi, że im świeższy i bielszy jest ser, tym świeższe i lżejsze powinno być winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...). Zasada ta działa także w drugą stronę, ponieważ z wyrazistymi dojrzałymi serami dobrze łączą się cięższe, starzone wina. Dobrze kojarzą się także sery i wina pochodzące z tego samego regionu. Świetnymi przykładami są francuski ser époisses w połączeniu z burgundami czy alzacki münster z gewürztraminerem z tego samego regionu.
Ser sam w sobie może być też deserem, szczególnie gdy jest podawany z marmoladą z fig czy konfiturą z owoców leśnych. Według hiszpańskiego przysłowia – „ser z winogronami smakuje jak pocałunek”. Owoce świetnie łączą się z serami: dobrym przykładem jest ser manchego, który idealnie łączy się z dżemem z pigwy. Bakalie dobrze komponują się z półdojrzałymi i dojrzałymi serami. Jak widać, nie przypadkiem na deskach serów często znajdujemy winogrona, orzechy i konfitury – najlepiej domowej roboty.

Połączenia serów i deserów z winami

Fot. shutterstock.com / vupulepe Przygotowując degustację win i serów, musimy tak je zestawić, by otrzymać harmonijne połączenie. Niektóre zestawienia mogą zakłócić smak partnera, dlatego wszystkie połączenia należy wcześniej przetestować. Sery, podobnie jak wina, podaje się w określonej kolejności, biorąc pod uwagę ich ciężar. Najpierw podamy lżejsze i mniej aromatyczne, potem prezentujemy sery bardziej dojrzałeokreślenie degustacyjne stwierdzające, że wino osiągneł... (...), by na koniec podać te najcięższe i najbardziej aromatyczne.
Należy też wspomnieć, że zarówno ser, jak i wino muszą być podane w odpowiedniej, adekwatnej do rodzaju temperaturze. Świeże sery i białe wina podajemy schłodzone, natomiast sery półdojrzałe i dojrzałe w temperaturze pokojowej. Łącząc deser z winem, należy pamiętać, że zawartość cukru resztkowegoekstrakt cukrowy.Niesfermentowany cukier pozostały w winie ... w winie musi być taka sama lub wyższa niż w deserze – w innym wypadku kwasowość wina stanie się zbyt wyrazista i zakłóci równowagę połączenia. Klasycznym przykładem błędnego połączenia jest podawanie wytrawnegookreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d... wina musującego do tortu! Natomiast tort czekoladowy z porto lub tort z masą śmietankową z moscato d’asti są po prostu wspaniałe.
Warto się zastanowić, jak często w domu jemy ser lub deser i czy podczas spotkań ze znajomymi proponujemy ich połączenia z winem. Pamiętajmy, że edukacja zaczyna się od najbliższego otoczenia. Zbyt rzadko mówi się w tym kontekście o winach z cukrem resztkowym – o wiele częściej o winach wytrawnych. Na blogach i portalach społecznościowych połączenia wina z potrawami cieszą się coraz większą poczytnością i dzięki temu w domach coraz chętniej łączymy sery i desery z winami.

A jak to robią w restauracjach?

Ciekawym pomysłem, który już zaczął pojawiać się w popularnych restauracjach i kawiarniach, jest przygotowanie gotowych zestawów „wino+deser” lub „wino+ser” w atrakcyjnej cenie, tak by zachęcić klienta do spróbowania połączenia i przyjemnego spędzenia czasu w lokalu. Połączenia te nie tylko cieszą, ale również uczą. Trzeba pamiętać o tym, że kiedy łączymy słodkiewino o dużej zawartości cukru naturalnego lub dodanego.. ze słodkim, wbrew pozorom poziom słodyczy w ustach się obniża, a w rezultacie możemy lepiej odczuwać zarówno smaki deseru, jak i te, które kryją się w winie.
Łączenie win z potrawami to przyjemność, zabawa i podróż w nieznane. Choć połączenia to rzecz subiektywna, kierując się prostymi zasadami i własną intuicją, każdy znajdzie swoją ulubioną parę, którą może się podzielić z innymi na Facebooku, blogu lub podczas kolacji z przyjaciółmi.