Tytuł tego wydania Vademecum jest nieco mylący, wielu bowiem uważa, iż wszystkie wina musujące są „wielkie”.
W większości wypadków należy się z tym twierdzeniem zgodzić – ilość pracy włożona w ich wyprodukowanie jest znacznie większa niż przy wyrobie win cichych, co jednak nie zawsze przekłada się wprost na ich wysoką czy też identyczną jakość. Wina z bąbelkami to bowiem bardzo rozległa kategoria – niektóre z nich można wyprodukować nawet taniej niż przeciętne wina ciche – mowa o winach gazowanych.
W numerze:
Skąd się wzięły wina musujące
Szampan
Produkcja szampana
Klasyfikacja grand i premier cru(fr.) zbiór, obszar uprawy, parcela, działka.Przeważnie n...
Jak czytać etykietę szampańską
Inne wina musujące produkowane metodą tradycyjną
Cavahiszpańskie białe lub różowe wino musujące klasy DO pro... (...)
Crémant(fr.) kremowy.Typ wysokiej jakości delikatnych win musując... (...)
Limouxfrancuskie białe i (od niedawna) czerwone wina klasy A...
Franciacorta
Wina musujące produkowane metodą zbiornikową
Asti
Prosecco(wino) – zbiorcza nazwa białych win, głównie włoskich ... i prosecco di conegliano-valdobbiadene
Sekt(niem.) wino musujące, wytw. gł. metodą tradycyjną lub m... (...)
Wina musujące wytwarzane metodą zbiornikową ciągłą
Wina musujące wytwarzane metodą transferową
Wina gazowane
Inne wina musujące
Czerwone wina musujące
Podawanie win musujących
Autorami przewodnika są redaktorzy „Czasu Wina”:
Wojciech Gogoliński
znawca win i alkoholi, redaktor senior „Czasu Wina”, b. redaktor naczelny „Magazynu Wino” i „Czasu Wina”, autor bestsellerowej Encyklopedii Alkoholi, założyciel i pierwszy prezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, juror wielu międzynarodowych konkursów winiarskich.
Michał Bardel
dziennikarz, nauczyciel akademicki, redaktor naczelny „Czasu Wina”, autor książki Zbrodnia i wina, juror w międzynarodowym konkursie Mundus Vini oraz kierownik studiów podyplomowych z wiedzy o winie w Collegium Civitas w Warszawie.