© Copyright by Czas Wina 2022
Tag: Polska
Wina pachnące żywicą?
Kto jeszcze pamięta Arkadego Fiedlera, ten od razu skojarzy, o czym będzie. Otóż „gzygzakowaty życia sznur” zawiódł mnie do Kanady. Głównym celem podróży były odwiedziny...
Poczucie wina | Blog Roku 2017
Z Robertem Borowskim, zwycięzcą konkursu „Blog Roku 2017” magazynu „Czas Wina” i autorem bloga winny.com.pl rozmawia Justyna Korn-Suchocka.
Bottiglieria nagrodzona
Bottiglieria 1881 to kolejny gorący adres na krakowskiej mapie restauracji, który dołączył do elitarnego grona wyróżnionych rekomendacją Slow Food Polska. Gratulacje należą się przede wszystkim szefowi kuchni – Pawłowi Krasowi.
Wygrali wszyscy
Ale mistrz może być tylko jeden i został nim Kamil Wojtasiak, który błyskotliwie zaprezentował się w tegorocznym finale Mistrzostw Polski Sommelierów. O wygranej albo przegranej decydowały ogromne umiejętności i wiedza, ale również odporność na stres i szczęście. Kamilowi nie zabrakło niczego. Ale po kolei.
Polskie alkohole w IWSC
Komisja International Wine and Spirit Competition 2018 w Londynie podała dziś wyniki konkursu. Przez siedem miesięcy oceniała alkohole mocne i wina z 90 krajów świata (w sumie 30 tys. produktów), a w jej pracach wzięło udział 400 sędziów.
Misja gościnność
O instrukcji obsługi sommeliera, krytyce na wagę złota i ;marzeniach, które się spełniają z autorami książki-poradnika dla restauratorów pt. „Gościnność” rozmawiała Justyna Korn-Suchocka.
Trudna sztuka gościnności
Polska gastronomia przez ostatnie ćwierć wieku zrobiła kilka siedmiomilowych skoków w przód. Od dworcowych barów i lokali, w których szczytem luksusu był brizol lub rumsztyk z cebulką, aż do współczesnych slow foodów, food trucków i michelinowskich restauracji.
Bartnik. Browar Profesja
Nie jest tajemnicą, że Wrocław stoi dobrym piwem i to obiema nogami. Liczne browary rzemieślnicze wyrosły w nim parę dobrych lat temu jak grzyby po deszczu. Dziś wiadomo już, że chodzi o naprawdę dorodne prawdziwki. Jednym z najciekawszych i najodważniejszych wrocławskich browarów jest bez dwóch zdań Browar Profesja, którego etykiety zdobią wizerunki innej ikony Wrocławia – słynnych krasnali.
Bycza krew w koronie
Z autorką bestsellerowych powieści historycznych Elżbietą Cherezińską o węgierskich winach, wspomnieniach z Egeru i planach pisarskich rozmawia Artur Baranowski.
Jak zaczęła się pani przygoda z winami?
Zaczęła się od...
Cassoulet i żurek
Laurent był „małym kasztelanem”, jak o sobie mówił. Miał na myśli rozmiary rodzinnego zamku. Zameczek niewielki, Laurent nie pierwszy w kolejce do dziedziczenia (tradycyjne francuskie rodziny...